Fekalije se više ne izlijevaju u Pulski zaljev

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Obalni kolektor, kako je i najavljeno, pušten je u rad prošlog mjeseca. Ispusti duž rive, od Veslačkog kluba do zgrade glavne pošte, također su preusmjereni u obalni kolektor, a preostalo je još preusmjeriti nekoliko objekata u Splitskoj ulici za koje smo utvrdili da imaju zasebne priključke na stari zidani Šijanski kolektor, izvijestio nas je direktor tvrtke Pragrande Igor Stari, odgovarajući na upit je li prespajanje na obalni kolektor gotovo, posebno onih preostalih 20 priključaka koji nisu bili spojeni krajem kolovoza kada je kolektor pušten u rad. Priključci u Splitskoj, nastavio je, preusmjeriti će se u Ulicu Starih statuta čime će se u potpunosti prekinuti dotok fekalnih vode u more kod carinskog gata.

Proces čišćenja luke

Stari je potom istaknuo da se količina pročišćenih otpadnih voda na uređaju Valkane povećala za 45 posto u odnosu na prošlu godinu. To znači, napomenuo je, da je u pulskom zaljevu u posljednjih 20 dana ispušteno 37.900 kubika manje otpadnih voda nego lani. Slikovito opisano, ta količina odgovara količini od 3.160 autocisterni koje nisu ispuštene u more duž rive. Počeo je tako dugoočekivani proces čišćenja pulskog zaljeva kojeg se već dva desetljeća konstantno "zatrpava" otpadnim vodama i fekalijama. Odsad su 42 dosadašnja ispusta, koja su bez ikakvog pročišćavanja ispuštala otpad u pulsku luku, prespojena na obalni kolektor i može se ustvrditi da dolaze bolji dani i čišće more u pulskom zaljevu. Tijekom puštanja u rad obalnog kolektora koncem kolovoza u brodogradilištu Uljanik gdje je smještena crpna stanica, Stari je rekao je da je projekt počeo 1997. godine kroz projekt MEIP, a konkretnija izgradnja dogodila se 2007. godine, i to kroz projekt Hrvatskih voda "Jadranski projekt I i II".

Plavljenje centra

Istaknuo je i da izgradnja obalnog kolektora nema veze s uzrocima plavljenja centra grada te istaknuo stoga važnost izgradnje crpnih stanica na potezu od Velog Vrha do Stoje. Kazao je, nadalje, da su uz izgradnju obalnog kolektora u Flaciusovoj ulici, rekonstruirali i značajno povećali kapacitet kanala Pragrande te da predstoji još odvojiti fekalni sustav od oborinskog u kanalu Pragrande na potezu od zgrade Croatia osiguranja do Pošte. To će se naime, odraditi u sklopu projekta izgradnje uređaja za pročišćavanje na Valkanama.

Što se tiče daljnjih poslova Herculanee oko pročistača, Stari je tada rekao da će do kraja ove godine odabrati konzultanta te izrađivača studije i glavnog projekta za izgradnju pročistača, a uskoro će nabaviti i novi sustav upravljanja kojim će umrežiti kontrolu rada svih crpnih stanica. Nadalje, izgradit će i prihvatnu stanicu za fekalije iz septičkih jama, koja će se realizirati kroz jedan od EU-projekta Hrvatskih voda. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter