FB humanitarci u 3 god. podijelili 30 tona hrane

Facebook humanitarci u Dnevnom boravku za rehabilitaciju na Verudi (arhiva/A. K.)
Facebook humanitarci u Dnevnom boravku za rehabilitaciju na Verudi (arhiva/A. K.)

Danas su tri godine postojanja obilježili Facebook humanitarci, građanska inicijativa koja je 2010. godine nastala u Puli te se proširila na cijelu Hrvatsku, ali i SAD. Danas Facebook humanitarci aktivno djeluju u Puli, Rovinju, Zagrebu, Varaždinu, Osijeku, Splitu, Dubrovniku te Miami Beachu.

U tri godine članovi inicijative odradili su oko 30 tisuća sati volontiranja i donacijama pomogli oko 300 obitelji na području cijele Hrvatske. Donirano je između 30 i 35 tona hrane i higijenskih potrepština, oko 10 do 15 kamiona odjeće, obuće, namještaja, bijele tehnike i kompjutora, opreme za bebe, invalidskih pomagala, ogrjevnog drva i drugog materijala.

Održana su brojna edukativna predavanja u osnovnim i srednjim školama, organiziran je niza zajedničkih akcija u kojima su sudjelovali volonteri i građani iz cijele Hrvatske, poklonjeno je 1.500 knjiga domu Vila Marija u Puli…

Isto tako, Facebook Puljani humanitarci dijelili hranu na Portarati pulskim umirovljenicima, u suradnji s motoklubom Twin Horn MC. Podijelili su tako oko 400 kilograma friške ribe te oko 800 porcija graha s kobasicama.

U aktivno djelovanje fejsbukovaca uključile su se mnoge javne osobe, poput glazbenika, sportaša, kluba navijača Istre 1961 Demoni, Twin Horn MC Pula, osnovnih i srednjih škola, fakulteta, dječjih vrtića te mnogih drugih organizacija.

Dvije godine prezentiraju svoje djelovanje na godišnjoj konvenciji Nacionalne federacije Hrvata u SAD-u (NFCACF). Obje godine na konvencijama bio je prisutan i naš veleposlanik u SAD-u Joško Paro.

Trenutno organiziraju 300. donaciju u kojoj će također sudjelovati volonteri iz cijele Hrvatske, a prikupljat će se osnovne potrepštine za Autonomnu žensku kuću u Zagrebu. Donacija će se realizirati krajem mjeseca. Prošle godine dobili su priznanje Grada Pule za doprinos u humanitarnom radu te od pulskog gradonačelnika na korištenje poslovni prostor na deset godina u centru Pule na adresi Dobricheva 32. Njihovo djelovanje može se pratiti na www.fbhumanitarci.com. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter