Fažanski maslinari izlagali na Festivalu maslina u Zagrebu

Jurica Martinčić, Dario Šuran, Anton Orlić, Živko Cetina i Mario Predan (D. MEMEDOVIĆ)
Jurica Martinčić, Dario Šuran, Anton Orlić, Živko Cetina i Mario Predan (D. MEMEDOVIĆ)

Dobra maslinarska sezona, i po kvaliteti i po količinama proizvedenog ulja na jugu Istre, garantira i dobre rezultate na raznim specijaliziranim natjecanjima i smotrama. U fažanskoj Agroudruzi, koja okuplja 126 članova, već se sada pripremaju za svoju tradicionalnu svibanjsku smotru, a pritom provjeru kvalitete svojih ulja nastoje provjeriti i na drugim manifestacijama, poput netom održanog drugog Festivala maslina u Zagrebu.

- Prvi su put naši članovi sudjelovali na tamošnjoj smotri, točnije nas pet, i osvojili pet medalja u jakoj konkurenciji među 163 uzoraka maslinovog ulja prikupljenih od Savudrije do Dubrovnika. Odlučili smo se okušati i na toj manifestaciji samo zahvaljujući potpori Općine Fažana. A u Zagrebu su po bod ili dva bili presudni hoćemo li osvajati srebro ili zlato, srebro ili broncu, tako da su nijanse odlučivale ulazimo li u sam vrh, rekao je predsjednik Agroudruge Dario Šuran.

Zlatnu medalju u Zagrebu osvojio je Jurica Martinčić s višesortnim uljem, srebrna medalja pripala je Šuranu za ulje carbonazze, Živku Cetini za leccino te Antonu Orliću za carbonazzu, dok je brončanu Mario Predan osvojio s mješavinom leccina i autohtonih istarskih sorti. Zanimljivo je da Agroudruga, uz veliku većinu članova s fažanskog područja, okuplja maslinare i iz drugih krajeva, nudeći im između ostalog i stručnu pomoć te pomoć pri nastupu i plasmanu. To, kao i prijateljstvo, privuklo je Martinčića u ovo društvo.

- Da, maslinici mi se nalaze u Radeki polje, više od 800 stabala na 2,5 hektara. Iako se deset godina bavimo maslinarstvom ovo je prvi put da se natječemo. Zato mi ova medalja puno znači, rekao je Martinčić.

- Ova je sezona bila izuzetna, najbolja otkako sam u maslinarstvu. Naravno da sam zadovoljan medaljom, mada moram priznati da su očekivanja bila i malo veća, rekao nam je Orlić, čiji se maslinici nalaze u Fažani. Ovdašnji maslinari Cetina i Predan slažu se da će se ovakva sezona teško ubrzo ponoviti.

- Otkako su ljudi počeli slušati struku rezultati su puno bolji. Tradiciju treba poštivati, ali je treba i kombinirati s uputama struke. Ovogodišnja su ulja izuzetna, dosta blaža, djelom i zato što je bilo kiše za vrijeme berbe, komentirao je Cetina.

Fažanski maslinari i njihove kolege stoga s pravom očekuju odlične rezultate za 13. Smotru ekstra djevičanskog maslinovog ulja što će se u Fažani održati 6. svibnja, za što je prikupljanje uzoraka nedavno okončano.

- Prikupili smo 55 uzoraka, na analizi su u Poljoprivrednom institutu u Poreču i ovih dana očekujemo rezultate. To su uzorci izuzeti iz ukupne proizvodnje ulja, a ne izdvojeni specijalno za smotre, što ne bi dalo realne rezultate. Očekivanja su velika, ove godine bit će i puno više sadržaja te uz suradnju s Općinom smotra će biti puno jača nego dosadašnje. Ovo plodonosno okruženje, uz stalni napredak maslinara, i u uzgoju i zaštiti maslina te preradi i čuvanju ulja, itekako se iz godine u godinu odražava na kvalitetu fažanskog ekstradjevičanskog ulja, zaključio je Šuran. (Zvjezdan STRAHINJA)

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter