Fažanska djeca u dvorištu vrtića sadit će povrće i učiti prometna pravila

Projekt će biti prijavljen na europski natječaj idućeg tjedna (Neven LAZAREVIĆ)
Projekt će biti prijavljen na europski natječaj idućeg tjedna (Neven LAZAREVIĆ)

Fažanski vijećnici na posljednjoj su sjednici Općinskog vijeća dali suglasnost za projekt "Dječje igralište - okoliš Dječjeg vrtića Sunce", vrijedan 1,34 milijuna kuna. Osamdeset posto tog iznosa trebao bi se dobaviti iz europskih fondova, dok bi 20 posto, odnosno 278.077 kuna, preuzela Općina. Zamjenik općinske načelnice Radomir Korać kaže da će projekt biti prijavljen 18. travnja, a radovi će početi čim stigne suglasnost.

Uređenje bi moglo početi u srpnju

- Procjenjuje se da bi uređenje moglo početi u srpnju, a trajat će 90 dana. Ljeti nikome ne smetamo, ni turistima, a ni djeci koja će koristiti godišnje odmore. Osim novih igrala, u sklopu projekta na površini od oko 250 kvadrata koja se nalazi unutar dvorišta uredit ćemo poligon s mini automobilima i semaforima na kojem će se djeca obučavati kako se ponašati u prometu. Također ćemo na oko 150 kvadrata urediti ekološki vrt u kojem će djeca moći posaditi razne biljke, voće i povrće. Želja nam je da djecu odmalena podučavamo na koji se način ponašati u prometu, kako se baviti poljoprivredom, i u tome se naš projekt razlikuje od ostalih, rekao je Korać.

Cilj je ulaganja udovoljiti svim uvjetima nužnim za sigurnu igru vrtićke djece i osiguranje njihove bolje zaštite s obzirom da je sadašnja ograda stara, neodržavana i preniska.

Prvi sa statusom eko vrtića u Istri

U sklopu projekta dječje igralište uredit će se prostorno i funkcionalno, ogradit će se dvorište, urediti površine oko sprava za igru djece, te će se nabaviti  nove sprave prilagođene djeci u dobi od šest mjeseci do šest godina.  Okoliš ovog općinskog vrtića prostire se na ukupno 2.513 četvornih metara.

Projekt će se realizirati u sklopu mjere 7 - "Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima". Općinski vrtić Sunce prvi je dobitnik međunarodnog priznanja i statusa ekološkog vrtića u Istarskoj županiji. U obrazloženju Općine stoji da je djeci u dobi do šest godina na području općine Fažana potrebna potpora u njihovom ukupnom razvoju, što uključuje motoričke vještine. Projektom će djeca dobiti adekvatno mjesto za razvoj takvih vještina koje je stručno osmišljeno za aktivnosti njihove dobi: za poticanje brzine koordinacije, skočnosti, fleksibilnosti i jakosti. Odgojitelji će, s druge strane, dobiti kvalitetnije uvjete rada, a roditelji sigurnost ukupnog smještaja njihove djece i u konačnici zadovoljnu i zdravu djecu. Korisnici projekta su lokalna zajednica, osnovno školstvo na području općine i šira odgojno-obrazovna zajednica.

Energetska obnova vrtićke zgrade

Općina je lani u obnovu i proširenje vrtića uložila 2,15 milijuna kuna vlastitih sredstava. Vrtić sada pohađa stotinjak djece, a od iduće godine moći će ga pohađati 30 djece više. Donačelnik Radomir Korać veli da postoji i mogućnost dodatne nadogradnje, tako da bi vrtić u budućnosti mogao prihvatiti ukupno 160 djece. - Kad smo 2009. godine preuzeli vlast, zatekli smo općinu u rasulu. Nismo imali gdje smjestiti svi djecu i bilo je nužno proširiti vrtić, kazao je Korać. Osim toga, Općina je prijavila i projekt energetske obnove vrtićke zgrade, pa se od Fonda za energetsku učinkovitost očekuje 750.682 kune, koliko je procijenjeno ulaganje.

Više od dva milijuna kuna

Proračun Općine Fažana iznosi 41,5 milijuna kuna, a za predškolski odgoj izdvaja se 2,3 milijuna. Prihodi poslovanja DV-a Sunce lani su iznosili  3.060.000, a rashodi 2,9 milijuna kuna. U okviru izdvajanja za predškolski odgoj planira se i održavanje dječjeg igrališta koje će godišnje iznositi 30.000 kuna. Za tekuće i investicijsko održavanje Sunce je lani potrošilo 39.000 kuna, a u strukturi tog troška je i održavanje postojećeg terena, tako da povećanje troška održavanja neće iznositi 30.000 kuna, nego manje, objašnjavaju u Općini. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter