Fažanci se uvjerili da je Josip Broz čovjek iz naroda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Titovi dani u Fažani, 12. manifestacija u organizaciji Društva Josip Broz Tito iz Fažane, Turističke zajednice i Općine, počinje u petak otvorenjem izložbe "8+1+8" u 18 sati na Titovoj rivi, ispred ureda Turističke zajednice. Središnji narodni zbor u Aleji maslina (kod dječjeg igrališta na plaži), koji će pratiti kulturno-umjetnički program, nakon kojeg slijedi zajednički ručak uz vojnički fažol, održat će se u subotu s početkom u 12.30 sati. Ove se godine Titovi dani u Fažani odvijaju u svjetlu 35. godišnjice Brozove smrti i 70. obljetnice pobjede nad nacifašizmom.

Program su u srijdu u Fažani najavili kontraadmiral u mirovini Martin Matošević, predsjednik Saveza društava Josip Broz Tito Istarske županije, predsjednici fažanskog i pulskog Društva Engels Devescovi i Ratko Crnobori, direktorica TZ-a Melita Peroković te predstavnik Općine Mitar Gavočanov. Na izložbi će biti izložene slike i biste iz kolekcije Velimira Dragaša, koji je i lani postavio zapaženu izložbu u fažanskom MMC-u. Prva osmica i jedinica u nazivu izložbe, naveo je Matošević, označava broj panoa ispred TZ-a i Titovu bistu, dok je druga osmica broj panoa kod parkirališta kod Badela. Uz Dragaševe izloške, fotografije iz vlastitog fundusa izložit će i fažanski TZ.

- Te se slike odnose na odnos Tita i mještana, uglavnom potječu iz privatnih albuma, a neke su nam za kopiranje ustupile institucije poput JU NP Brijuni, rekla je Peroković. Bista koju posjeduje TZ rad je kipara Antuna Augustinčića. Dio izložbe koju postavlja Dragaš moći će se razgledati do 25. svibnja, odnosno negdašnjeg Dana mladosti, a dio TZ-a još u subotu i u nedjelju. - Svi članovi 12 istarskih društava dolaze u subotu na sjeverno parkiralište pa u mimohodu stižu do Titove rive i poslije do dječjeg igrališta gdje narodni zbor počinje u 12.30.sati. Okupljenima će se obratiti domaćin Engels Devescovi, načelnica Ada Damjanac, predstavnici Saveza udruge antifašista i Istarske županije, održat će se recitacije, pjesme, folklor, najavio je Matošević.

Crnobori je potvrdio i da će se skupu obratiti general Ivan Mišković, Titov savjetnik za sigurnost, koji živi u Premanturi. - Nakon toga, drug Engels zatvara zbor i poziva ljude na fažol!, rekao je Matošević napominjući da će pripravno biti 500 porcija, a zabava, druženje, ples i igre nastavit će se do 18 sati. - Općina rado podržava ovu manifestaciju jer je Tito dio naše povijesti. Puno se naših ljudi, koji su ga sretali na Brijunima i u Fažani, uvjerilo da je bio običan čovjek iz naroda. Stoga naši stari i mi nešto mlađi čuvamo dragu uspomenu na Tita, rekao je Gavočanov. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter