Fažana: Za rekonstrukciju sportskog centra milijun kuna

Sportski centar imat će košarkaško i rukometno igralište, boćalište sa četiri staze i fitnes sprave (Z. STRAHINJA)
Sportski centar imat će košarkaško i rukometno igralište, boćalište sa četiri staze i fitnes sprave (Z. STRAHINJA)

Proračun za 2017. godinu od oko 43,5 milijuna kuna usvojilo je Općinsko vijeće Fažane na sjednici u srijedu navečer. Taj se iznos zapravo odnosi na ukupne rashode, dok očekivani prihodi iznose nešto više 32,5 milijuna kuna, dok će razliku pokriti 11 milijuna kuna viška iz prethodnih godina ostvarenih prodajom imovine. Za takav financijski plan i prateće programe glasovalo je osam vijećnika iz redova SDP-a, HSU-a i nezavisnih dok je četiri IDS-ovca bilo suzdržano.

Rotori i ceste

Trećina budžeta za sljedeću godinu namijenjeno je izgradnji objekata i uređaja komunalne infrastrukture. U tom programu vrjednijem od 14 milijuna kuna, ugrađena je i milijun kuna vrijedna rekonstrukcija sportskog centra u Fažani kod Zajednice Talijana, vrtića i škole, dva milijuna kuna vrijedna izgradnja ceste koja iz bivšeg Badela povezuje Vodnjansku cestu i Ulicu 1. maja, 1,1 milijun kuna vrijedan kružni tok na Puljskoj cesti za sportski, trgovački i turistički centar, te još toliko za izradu dokumentacije i izgradnju rotora na križanju Vodnjanske ceste i Ulice R. Petrović na Proštinu.

- I u ovoj godini imali smo rekonstrukciju sportskog centra u Fažani, i to u istom iznosu. Zašto to nije realizirano, zanimalo je vijećnika Ivana Geršića iz IDS-a.

- Iznos smo mijenjali rebalansom. Razlog što nije realizirano je i što je nadležni županijski odjel za prostorno planiranje isprva rekao da ne moramo imati građevinsku dozvolu za rekonstrukciju centra, napravljen je jedan projekt, a kasnije se ispostavilo da moramo imati i dozvolu kao da radimo novi pa se išlo u izradu novog projekta. Mijenjali su se i pročelnici tog odjela. Inače projekt nam je radio Urbis, a i oni imaju nekih svojih internih problema, rekao je donačelnik Radomir Korać. Sportski će centar imati košarkaško i rukometno igralište, boćalište sa četiri staze i fitnes sprave.

Geršić je naveo i da se o nogometnom centru na jugu Fažane, sa zapadne strane Puljske ceste, već dugo govori, a da je tek za 2017. planirano 100 tisuća kuna.

- Ne, istina je da je ovo prvi program gradnje u koji je stavljen nogometni centar. Ta su sredstva namijenjena za geodetsku podlogu, dakle pripremu izgradnje koja će se protezati i u naredne godine, a za to mislimo aplicirati na EU fondove. Projekt radi fakultet iz Zagreba i imamo dobre šanse za to. Trebate znati da je 60 posto zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske i da to treba prvo riješiti, rekao je Korać. Načelnica Ada Damjanac navela je da zbog toga uskoro očekuju sastanak u Zagrebu s ministrom državne imovine Goranom Marićem da bi se zemljište Općini ili darovalo ili ustupilo s pravom građenja. Idejni projekt za nogometni centar je izrađen, upozorio je Korać i predstavio ga u općinskoj vijećnici, a još se i dorađuje kako bi mogao zadovoljiti stroge kriterije natječaja za europska sredstva.

Loš primjer Valbandona

Geršić je ipak inzistirao na tome da se o projektu govori godinama, da ga je u kampanji isticao SDP, a da tek dogodine kreće njegova realizacija.

- Vi znate da je po starom Prostornom planu nogometni centar bio u rupi, s druge strane ceste. Prije tri godine smo pokrenuli, a prije dvije donijeli izmjene PP-a s nogometnim i trgovačkim centrom s ove strane ceste, a donesena su i dva urbanistička plana. Samo dokumentaciju za kružni tok i sabirnu cestu, s obzirom i na suvlasništvo države nad zemljištem, rješavali smo godinu dana, upozorio je Korać. Pritom nije propustio priliku i podsjetiti na slučaj valbandonskog nogometnog igrališta građenog ekspresno za bivše vlasti, bez dozvola i na državnom zemljištu, da bi se narednih osam godina sadašnja vlast bavila rješavanjem dokumentacije kako bi igralište tek od ove godine bilo registrirano. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter