Fažana: Praznik za nepce u jesenskim tonovima

(Z. STRAHINJA)
(Z. STRAHINJA)

Trgom ispred crkve sv. Kuzme i Damjana u Fažani danas su se od podne razlijegali mirisi i okusi ribe, šumskih plodova i cuka - prigodno jesenski. U sklopu ciklusa "Fažanski gušti i delicije" lokalna je Turistička zajednica, u suradnji s domaćim ugostiteljima, pripremila za proteklu nedjelju manifestaciju u čast jela od orada, gljiva i kolača od bundeva, koja su se po promotivnim cijenama prodavala pod šatorom na rivi, ali i u ugostiteljskim objektima diljem Fažane i Valbandona.

Nedjeljni šetači, posjetitelji i još uvijek prisutni turisti mogli su uživati u jelima poput fuža, njoka i palente s gljivama i maneštre od bundeve po 30 kuna, ili u oradama s gradela s prilogom za 35 kuna.

Kada su gljive u pitanju, nezaobilazni sugovornik na rivi bio nam je Đino Tanković, predsjednik gljivarske udruge "Sunčanica" iz Banjola, koja je na rivi postavila malu izložbu. Na komentar da je malo gljiva u prirodi, Tanković, neosporni stručnjak, spremno je odgovorio da ih je u našim šumama za posljednjeg branja našao 38 vrsta.

- Sada su atraktivne lisičarke, zlatonoge trube, ježeki, panjevčica ima još uvijek, počele su i rujnice, a očekujemo i mišeke. No, vrganja nema ni za lijek, kaže Tanković, mada se na izložbi našao jedan usamljeni primjerak traženog boletusa. Osim što su zainteresiranima objašnjavali osnovne razlike među nekim gljivama, jestivim, nejestivima i otrovnima, članice "Sunčanice" nudile su i namaz od gljiva na kruhu te su izložili sušene, ukiseljene i samljevene šumske plodove. Naravnom, najatraktivnije je uvijek na takvim izložbama pogledati "zabranjene" primjerke, označene upozoravajućom crvenom markicom, poput smrtno otrovne zelene pupavke, otrovne capice, bljuvare i žućkaste pupavke te nejestive lažne rujnice i žutozelene kružoliske.

Ništa nejestivog pak nije bilo na štandu profesora Ljudevita Saba koji je u sklopu radionice "Čarolija jela od bundeva" pripremao razne delicije od cuka. Između ostalog spremio je juhu od tikve stambolke ili turkinje s dodatkom zrna čokolade, te rižot s muškatnom tikvom i preljevom od sezama i turkinje. Za bruschette s pečenom muskatnom tikvom, lećom i slanutkom, naveo je da je idealan međuobrok za vegetarijance.

Iako su se oko njega tiskali mnogi interesirajući se mogu li kušati ili kupiti ta jela u blagim jesenskim tonovima, Sabo ih je redom morao odbijati jer je odlučeno da se podijele tek za završetak manifestacije, u 16 sati. - A ča nas mučite, komentirala je grupica "gladnih" gospođa s obzirom da je bilo tek 13.30. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter