Fažana: Parcele na korak do mora čekaju strance

Jedna od prvih izgrađenih kuća
Jedna od prvih izgrađenih kuća

U ponedjeljak ujutro u zgradi Općine Fažane održat će se javno nadmetanje za kupnju 18 općinskih parcela vrijednih gotovo 23 milijuna kuna. Svakih nekoliko mjeseci Općina ponudi na natječaj velik broj nekretnina, od kojih su neke vrijedne i gotovo četiri milijuna kuna, no interesa u doba krize na tržištu nekretnina baš i nema.

U ponovljenom natječaju našle su se i po tko zna koji put nuđene parcele u atraktivnoj stambenoj zoni Fažana jug 2, na korak od mora, blizu Vile San Lorenzo. Kako saznajemo od fažanskog donačelnika Radomira Koraća, od 26 u potpunosti komunalno opremljenih parcela, koliko ih se nalazi u zoni, u proteklih ih je pet godina prodano 14, a sada se prodaje šest parcela površine od 583 do 810 kvadrata. Cijena im se kreće od 350 do 400 eura po kvadratu, ovisno o položaju u odnosu na more.

Skupo? Možda, ali Općina je uložila u infrastrukturu i, kako smo ranije pisali, njeni čelnici nemaju namjere prodavati parcele za bagatelu.

- Parcele su opremljene priključcima struje, vode, telekomunikacijske mreže, plina… ceste su asfaltirane, prometno opremljene, imaju nogostup. Takve uvjete nudi malo tko u našoj okolici, zapravo nitko. No, interesa ipak nema. Nadamo se da će natječaj tijekom ljeta, sada kada su i stranci tu na ljetovanju, možda biti uspješniji nego prethodni, kaže Korać.

Naselje Fažana jug 2 određeno je Detaljnim urbanističkim planom iz 2006. godine, kada je i konsenzusom donesena odluka da Općina investitorima za višu cijenu osigura u potpunosti opremljene parcele i time izdašno napuni proračun. Radovi na infrastrukturi počeli su 2008., prvo su prodane parcele u prvom redu prema moru, ali je dugogodišnja recesija sve to bitno usporila. Parcele su očito namijenjen inozemnim investitorima, a i dosadašnji su kupci isključivo stranci, kaže Korać. Napisao i snimio Zvjezdan STRAHINJA)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter