Fažana: Irske djeteline zazelenile rivu

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Splet tradicijskih plesova i pjesama Istre i Irske obilježio je i drugo izdanje Istarsko-irskog festivala koji je na fažanskom trgu sv. Kuzme i Damjana održan protekle subote.

Već tijekom jutarnjeg dijela programa, posjetitelji su doživjeli irski štih uz njihove tradicionalne pjesme koje su u hotelu Villetta Phasiana pjevale Jasmina i Gordana Makota.

No, ugođaj ne bi bio potpun bez irske kave, pa su brojni posjetitelji uobičajeno ispijanje subotnje kave rado zamijenili degustiranjem irske. Posebnost irske kave je i ta što uz čarobno smeđe zrno, sadrži visky i pannu. Ionako dobra atmosfera dodatno je začinjena poezijom, u čije su se čitanje i posjetitelji uključili.

Dašak multikulturalnosti, što je i cilj ovog festivala, najviše se osjetio u preplitanju istarskih i irskih plesova tijekom večeri na Trgu sv. Kuzme i Damjana. Za to su se pobrinuli članovi Društva perojskih Crnogoraca Peroj 1657 koji su otplesali balun, a potom proveli i radionicu baluna.

Njihova je voditeljica okupljene učila koracima i figurama ovog tradicionalnog istarskog plesa. Potom je uslijedio red irskog plesa i radionice koju su predvodili članovi grupe Irish Maiden. Setom svojih pjesama predstavili su se i članovi zbora Zajednice Talijana. U tri ugostiteljska objekta na rivi nuđen je i irski meni. U ponudi je bio irski doručak, zatim gulaš, a od pića, irska kava, visky i pivo.

Festival je službeno otvorio irski ambasador u Hrvatskoj, Timothy Harrington koji je na ovu dužnost, u Ambasadi koja je nedavno otvorena, stupio prije svega nekoliko dana. Oduševila ga je Istra koju je ovom prigodom prvi put posjetio, Fažana, ali posebno ljudi, rekao je. Uz njega, prilikom svečanosti otvorenja, kratko su se okupljenima obratili i predstavnici organizatora, Paul 0' Grady i Melita Peroković.

Dašak Irske unio je i val hladnoće koji je u subotnju večer zahvatio Fažanu, no nije uspio rastjerati brojne posjetitelje. Štoviše, oni su se prepustili užitku slušanja tradicionalne irske glazbe u izvedbi zagrebačke grupe Slim, Paula O' Gradya te istarskog glazbenika Franka Krajcara i grupe Indivia. Za potpun doživljaj, mnogi su dali oslikati lice, pa je tako fažanskom rivom šetalo mnoštvo zelenih djetelina.

Manifestaciju su organizirali Franko Krajcar i Paul O'Grady uz podršku Turističke zajednice Općine Fažana i udruge mladih Kompas iz Fažane. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter