Fažana ima svoj Virtualni muzej

Osuvremenjen i ostakljen - Tito u društvu engleske kraljice (Z. STRAHINJA)
Osuvremenjen i ostakljen - Tito u društvu engleske kraljice (Z. STRAHINJA)

Nova turistička signalizacija zaživjela je u Fažani protekle subote, kada je obilježavan i međunarodni Dan turizma. Na sakralnim objektima, poput župne crkve sv. Kuzme i Damjana te Madonete, i drugim značajnim punktovima postavljene su staklene ploče s QR kodovima. Skeniranjem koda pametnim telefonom stranci ostvaruju pristup bogatoj bazi web stranice fažanske Turističke zajednice s povijesnim, kulturnim, zemljopisnim i drugim podacima.

Širenje na Valbandon

Time se lokalni TZ odrekao smeđih oznaka na sakralnim objekata, ali i osam godina starih panoa koji su postavljeni u sklopu projekta "Muzej ulicama Fažane". Njima su se riječju i slikom strancima objašnjavali i dočaravao neki lokalni povijesni, kulturni ili društveni kontekst, poput dolazaka svjetskih državnika na mjesnu rivu u drugoj polovici 20. stoljeća. Sada, na rimsku i srednjovjekovnu baštinu, ili neke suvremene zanimljivosti ukazuju oku ugodnije ploče sa slikom i QR kodom. Za sada ih je devet u staroj jezgri, a u sljedećem krugu proširit će se i prema Valbandonu.

- Taj smo koncept nazvali "Virtualni muzej Fažane", virtualni i zato što neki objekti, poput antičke keramičarske peći, danas nisu vidljivi. "Muzej ulicama Fažane" otvorili smo 2006., za stotu obljetnicu turizma u Fažani, ploče, odnosno panoi, s vremenom su oštećeni, a umjesto da ih dalje obnavljamo razmišljali smo kako da ih osuvremenimo, rekla je Melita Peroković, direktorica fažanskog TZ-a.

Fažanski itinereri

Odmah je uočljivo da su ove staklene ploče daleko manje nego su to bili prethodne smeđe turističke oznake, a da o panoima na ulicama i ne govorimo.

- Morali smo zadovoljiti kriterije konzervatora, vlasnika objekata i Općine. Staklo nije agresivno u prostoru, a dobar je medij i za "ispisivanje", kaže Peroković. "Virtualni muzej Fažane" tek je dio projekta "Fažanski itinereri" u koji spadaju i ruta za djecu "Potraga za izgubljenim blagom", "Fažanska čarolija" s tri audio-punkta (crkva sv. Elizeja, ribnjak u Valbandonu i uskoro crveni feral), biciklističke staze, ruta kulture i baštine "Znakovi pored puta", "Istarski gastro proizvodi" s cestama maslinovog ulja, vina i drugog, "Rimska staza Vasianum"… Ove tri točke itekako imaju smisla s obzirom da Peroković navodi da "Fažanski itinereri" na tome neće stati već će se stalno nadopunjavati i osvježavati novim sadržajima. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter