Fabrizio Picco još nije podnio ostavku

Porečki IDS ne odstupa od svog stav, kao niti prozvani vijećnik (Elio VELAN)
Porečki IDS ne odstupa od svog stav, kao niti prozvani vijećnik (Elio VELAN)

U Poreču su iskrsnuli plakati nepobitne političke poruke, no istom brzinom s kojom su postavljeni su i skinuti. Nakon potrage gradom uspjeli smo snimiti jedan, možda jedini preživjeli plakat. Poruka je jasna: "Dosta IDS-a", a ona je potkrijepljena slikom čovjeka kojeg rukama davi drugi čovjek. Slika asocira na incident koji se dogodio u porečkom gradskom vijeću 13. listopada kada je vijećnik član IDS-a Fabrizio Picco fizički nasrnuo na vijećnika iz redova HDZ-a Dražena Prgića.

Dakle, izborna kampanja započela je već šest mjeseci prije roka i to plakatom koji koristi incident. Događaj je već osuđen od strane svih stranaka iz Gradskog vijeća. S obzirom na razinu agresivnosti plakat upućuje na konstataciju da će proljetna izborna kampanja za lokalne izbore biti izuzetno oštra osim ako se do tada sve stranke ne dogovore smiriti tonove, vratiti političko suprotstavljanje u normalne okvire.

Ne odustaju od ostavke

Kada je riječ o incidentu, dan nakon fizičkog nasrtaja predsjednica porečkog IDS-a Sanja Oplanić sazvala je izvanredni sastanak predsjedništva porečkog ogranka stranke. Tokom sastanka stranka na vlasti je oštro osudila ispad člana Fabrizia Picca. Tom je prilikom predsjednica Sanja Oplanić poručila da su institucije poput Gradskog vijeća mjesto nulte tolerancije na nasilje i apsolutno je nedopustivo bilo kakvo nasilno ponašanje. Na izvanrednoj sjednici predsjedništvo IDS-a Poreč odlučilo je pokrenuti postupak protiv vijećnika Fabrizia Picca. Zahtijevali su neopozive ostavke Fabrizia Picca na svim stranačkim funkcijama te na mjesto gradskog vijećnika, kao i njegovu javnu ispriku napadnutom vijećniku i cjelokupnoj javnosti.

Prošlo je 14 dana i zvali smo predsjednicu stranke da bi utvrdili je li najavljena procedura obavljena.

- Sve je u tijeku i čekamo da se predsjedništvo sastane. No, sad vam mogu jedino reći da čvrsto stojim iza iznesenog stava, ne samo ja već cijelo predsjedništvo pa ćemo u tom pravcu i rješavati slučaj i položaj našeg člana Fabrizia Picca, izjavila nam je Sanja Oplanić.

Još teku uvjeravanja

Fabrizio Picco je dva dana nakon incidenta izjavio da neće odstupiti sa mjesta vijećnika Gradskog vijeća. Stranka ga ne može na to prisiliti jer je vijećnik izabran od naroda - birača pa je to na kraju osobna odluka. Razgovarali smo sa stranačkim kolegama, rekli su nam da je Picco i dalje odlučan zadržati status vijećnika. Dodali su da će se ipak za koji dan stvar raščistiti što znači da unutar IDS-a teku razgovori uvjeravanja. Pokušali smo u nekoliko navrata razgovarati sa Piccom, ali mu je mobitel isključen.

Stranka je nakon incidenta i izjava čelnika dužna odgovoriti konkretnim potezima. To su pravila demokratske igre. Inače stav porečkog ogranka IDS-a usuglašen je i sa stavom ostalih stranačkih podružnica Poreštine.

Raspuštanje ogranka nije opcija

Je li jedna od opcija raspuštanje ogranak IDS-a Poreča ukoliko Picco ne podnese ostavku pitali smo glavnog tajniku IDS-a Giovannia Sponzu.

- IDS je stranka koja njeguje kulturu dijaloga i tolerancije po čemu je cijenjena i prepoznatljiva. To dokazuje i reakcija porečke podružnice IDS-a, promptna i odgovorna. Ovdje je u pitanju neprihvatljivo ponašanje pojedinca i očekujemo njegovo savjesno prihvaćanje odgovornosti, odgovorio je Sponza. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter