Evocirani plesovi i pjesme prošlih vremena

Željko Farkaš na bajsu, Marino Kranjac i Dario Marušić, na violinama
Željko Farkaš na bajsu, Marino Kranjac i Dario Marušić, na violinama

U hladovini ispod starih hrastova kojima ne oskudijeva slikovita okolica sela Marušići na Bujštini, točnije ispred Doma kulture pokraj Parka skulptura, u nedjelju navečer održana je još jedan, i to jubilarni deseti, susret tradicionalne glazbe Pišćaci i gunjci.

Manifestacija je zamišljena kao jedan od načina revitalizacije glazbeno-plesne tradicije ovih područja, kojom su dominirali gunci, odnosno gunjci ili pišćaci, ovisno od sela do sela kako su se nazivali, dakle glazbeni sastavi čiju osnovu tvore gudački instrumenti violina i bajs.

- Suprotno općem mišljenju, uporaba violine u istarskoj tradicijskoj glazbi dokumentirana je već u 17. stoljeću paralelno s mihom i sopelom. To je bila muzika za ples koja je prevladavala naročito na ovom području, kazao je u uvodu manifestacije etnomuzikolog Dario Marušić.

Za svadbe i plesove

Kombinacija violine i bajsa tradicionalno je raširena na Bujštini, Buzeštini, Pazinštini i slovenskom dijelu Istre, a najveću popularnost ova vrsta glazbe stječe krajem 18. stoljeća, kada ju proširuju sve češći putujući svirači. Kasnije se tome osnovnom zvuku gunjaca i pišćaka pridružuju klarinet i truba, ili pak harmonike, prije svega "triještine", a ti su glazbeni sastavi bili obavezna pratnja svadbama, pokladama ili seoskim plesnim zabavama.

Susret je skladbama cotić i starinski ples otvorio trio kojeg su činili Dario Marušić i Marino Kranjac, na violinama, te Željko Farkaš, na bajsu. Uslijedio je obiteljski nastup 15-godišnje Valentine Carpenetti i oca joj Edija, koji su se prozvali Duo Izola, a lokalnoj su publici ponudili mješavinu istarske glazbe.

Valentina dijatonsku harmoniku, popularno zvanu "triještina" svira već osam godina, a lanjskog je rujna postala svjetska prvakinja za uzrast od 15 do 18 godina. Vokalni ansambl Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin, predvođeni Milošem Pernićem, na bajsu i Natašom Maruškić Popadić, na triještini, zasvirali i zapjevali su pjesme "Klapar" i "Dobri nono".

Duo Pazin, kojeg čine Duško Anđelini i Miloš Pernić, ponudio je šetepaši i polku; gunjci Arkul iz Roča valcer i polku. Još su svirali duo Matija Marušić, iz Marušići i Darko Černeka, iz Zrenja; trio Istriani iz Kopra; trio Zagodemo za gušt; Braća Ostojić"iz Pule i Kaštelira; Gunci iz Babića i Lovrečice; kvartet Nežić iz Zrenja; Parenti iz Svetog Bartula; Šćulica i Brtonigle; kvartet Forteca iz Marušića, te gostujuće skupine - ansambl "Gregorja Kobala" iz Ajdovščine i Diatonic strings duo.

Tanac na tavolac

Predstavljena je izložba fotografija dosadašnjih susreta Pišćaci i gunjci, novi gudački instrument, te oldtajmer automobili. Za sudionike susreta na koncu manifestacije pripremljena je večera, dok su se posjetitelji mogli u obližnjoj konobi okrijepiti domaćom maneštrom.

Dan ranije u selu Paliski, u organizaciji KUŠD Bratstvo iz Marušića, Mjesnog odbora Marušići i Pučkog otvorenog učilišta Buje, po četvrti put održana je manifestacija Tanac na tavolac. Domaćini su tom prilikom, zajedno s folklornom grupom Gaia iz Umaga, predstavili tradicionalni tavolac, odnosno ograđeni daščani podij na kojem su otplesali nekoliko tradicionalnih plesova, poput manfrine, cutića, valcervijena uz glazbenu pratnju lokalnih glazbenika.

U prigodnom programu moglo se poslušati i lokalnu mušku i žensku klapu, koji su nastavili zabavljati goste do kasno u noć. Ovogodišnje manifestacije financijski su podržali Ministarstvo kulture i županijski Upravni odjel za kulturu. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter