Europskim novcem osnovan Centar za inovacije

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Preksutra završava trogodišnji europski projekt Smart Inno, vrijedan pet milijuna eura, u kojem su među 18 partnera iz sedam zemalja sudjelovali Istarska razvojna agencija i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli. Prof. dr. sc. Danijela Križman Pavlović, dekanica Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković", na konferenciji za novinare u srijedu je istaknula da je jedna od najznačajnijih aktivnosti održanih u sklopu projekta bila lani održana međunarodna znanstvena konferencija o perspektivama Europske unije, inovacijama, poduzetništvu i ekonomskoj politici.

Prirodne i tehničke znanosti

- Na konferenciji je 90 znanstvenika izlagalo u 15 sesija o inovacijama i poduzetništvu, s naglaskom na društveno poduzetništvo i društvene inovacije. U fokusu rasprave bili su učinci ekonomske politike u kontekstu perspektiva razvoja Unije. Glavni govornici bili su istaknuti članovi međunarodne znanstvene zajednice, a izdana je i monografija koja sadrži 34 znanstvena rada ukupno 68 autora, rekla je Križman Pavlović.

Nositelj projekta je Provincia di Rimini, dok su projektni partneri razvojne agencije, obrtničke i gospodarske komore, tehnološki centri, tehnološki parkovi i konzultantske agencije iz Italije, Grčke, Slovenije, Albanije, BiH, Srbije i Crne Gore.

Sveučilište je u sklopu projekta dobilo 176 tisuća, a IDA 230 tisuća eura. Agencija je taj novac usmjerila u osnivanje Centra za popularizaciju i inovacije Istarske županije koji se nalazi u središtu Pule. U protekloj školskoj godini u Centru se obučavalo 1.400 učenika istarskih srednjih i odnosnih škola, rekao je Sabatti te podsjetio da je cilj potaknuti u mladih interes za prirodne i tehničke znanosti.

- Svi zainteresirani profesori fizike u osnovnim i srednjim školama u Istri mogu se javiti u Centar te u suradnji s mentorima odraditi praktični dio nastave na opremi koja se ondje nalazi. Namjera je da se što više djece školuje na tehničkim i prirodoslovnim fakultetima, da se motiviraju za istraživački i znanstveni rad, odnosno inovacije, jer samo ulaganje u istraživanje i razvoj donosi dodanu vrijednost, uz osiguranje ekonomske održivosti društva, izjavio je Sabatti. Najavio je da će se u dvorištu Centra, koje se prostire na 250 kvadrata, postaviti 20-ak interaktivnih sprava na kojima će učiti najmlađi, vrtićarci i pučkoškolci. Osim toga, za djecu će biti organizirane edukacije uz stručno vodstvo mentora. Ovaj je projekt, vrijedan 150 tisuća eura, prije šest mjeseci kandidiran za sredstva europskih fondova, a rezultat će biti poznat u ožujku.

Alek Dragojević, stručni suradnik IDA-e, predstavio je Smart Inno platformu koja se sastoji od inovativne mape, sekcije Talents & Courses koja informira korisnike o dostupnim aktualnim edukacijama i poslovnim usavršavanjima. Funding je naziv treće sekcije, zamišljene kao mjesto dijaloga i interakcije poslovnih anđela i start-upova. Dragojević je najavio posljednju aktivnost u sklopu Smart Inno projekta, dvodnevnu radionicu ePoslovanje za male i srednje poduzetnike koja će se održavati 29. i 30. rujna u IDA-i. Ova besplatna radionica, koju će voditi Siniša Begović (MBA), namijenjena je obrtnicima, malim i srednjim poduzetnicima koji žele znati nešto više o metodama, alatima i prednostima elektroničkog poslovanja i trgovanja te o primjeni e-poslovanja. Budući da ima još slobodnih mjesta, Begović je pozvao zainteresirane poduzetnike da se priključe radionici.

Katalog poduzetničkih ideja

Kristina Hlavati, projektna asistentica u Smart Inno projektu na pulskom Sveučilištu, predstavila je katalog poduzetničkih ideja, edukacijski program koji se provodio dvije godine zaredom radi promoviranja poduzetničke kulture među mladima. Riječ je o

dvomjesečnom programu radionica na kojima polaznici stječu kompetencije u kreiranju i razradi poduzetničke ideje, izradi poslovnog plana, te istraživanju za potrebe poslovnog plana. U programu će od idućeg mjeseca nastaviti sudjelovati pulski srednjoškolci, najavila je Hlavati. Za potrebe promoviranja projekta Sveučilište snimilo je promotivni spot koji je dostupan na linku: https://www.youtube.com/watch?v=rrtKCuQG6S4. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter