Europska komisija dobila svoje prisustvo u Puli

Otvaranje Informacijskog centra Europa Direct u Puli (N. LAZAREVIĆ)
Otvaranje Informacijskog centra Europa Direct u Puli (N. LAZAREVIĆ)

Danas je svečano otvoren Informacijski centar Europa Direct u Puli na mjestu gdje je do nedavno bila poslovnica Hypo banke. Rečeno je da se EDIC centar financira bespovratnim sredstvima koja dodjeljuje Europska komisija u cilju aktivne komunikacije s građanima o EU temama na lokalnoj i regionalnoj razini. Ured će biti otvoren za sve zainteresirane od ponedjeljka do petka, od 9 do 13 sati. Međutim, ured neće imati svoje zaposlenike već će se u njemu izmjenjivati djelatnici koji rade u Gradu Puli, Istarskoj županiji, Istarskoj razvojnoj agenciji te Zakladi za poticanje i razvoj civilnog društva. Pulski gradonačelnik Boris Miletić je rekao da su ured napravili u partnerstvu tih institucija.

- To je deseti takav ured koji je otvoren u Hrvatskoj, od ukupno 513 koliko će ih ukupno biti na području čitave EU. Cilj ureda je pružiti informacije o radu EU-a. Time je Europska komisija dobila svoje prisustvo u Puli, zaključio je gradonačelnik. Branko Baričević, voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj pojasnio je da će se u uredu moći dobiti informacije o školovanju, obrazovanju i zapošljavanju u Europi.

- Građani će moći saznati kako ostvariti određena osnovna prava. Dobiti informacije što je ta Unija i na koji način ona funkcionira i što možemo mi napraviti u tom pogledu. Valter Drandić, predsjednik Skupštine Istarske županija rekao da će ured biti otvoren od 9 do 13 sati, a da će u sklopu njega raditi i ured euro zastupnika Ivana Jakovčiča koji će biti otvoren za građane od 8 do 16 sati. (P. GREGOROVIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter