EU sredstva za dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju

Želja je dio hospitaliziranih pacijenata usmjeriti u dnevnu bolnicu (Arhiva)
Želja je dio hospitaliziranih pacijenata usmjeriti u dnevnu bolnicu (Arhiva)

Opća bolnica Pula kandidirala je prvi puta projekt na Strukturne fondove, uz stručnu potporu Istarske županije i Grada Pule. Riječ je o natječaju Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova "Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i/ili dnevnim kirurgijama" koji se financira iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020 Europskog fonda za regionalni razvoj. Prema riječima ravnateljice doc. dr. sc. Irene Hrstić, dr. med., Opća bolnica Pula će aplicirati na navedeni natječaj radi povećanja učinkovitosti dnevne bolnice.

Rasterećenje hospitalizacije

Kako pojašnjava, natječajem će se nastojati poboljšati usluge nabavom medicinske, nemedicinske i tehničke opreme potrebne za opremanje dnevne bolnice, odnosno jednodnevne kirurgije pulske bolnice u novoj bolnici i rasterećenja hospitalizacija u akutnim bolničkim odjelima.

- Naziv projekta je "Ulaganje u dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju OB Pula". Svrha apliciranja na natječaj je povećanje isplativosti i održivosti zdravstvenog sustava, kao i mogućnost financiranja opremanja nove bolnice putem EU sredstava. Propozicije natječaja ne dozvoljavaju partnerstvo na projektu, već je ovaj Poziv ograničenog tipa te se na njega mogu prijaviti samo unaprijed definirani korisnici od strane Ministarstva zdravlja, među kojima je i Opća bolnica Pula, pojasnila je ravnateljica Hrstić.

Govoreći o samoj vrijednosti projekta, kaže da u ovoj fazi pripreme projekta nisu u mogućnosti izlaziti u javnost s detaljima prijave budući da projekt mora, prije podnošenja prijave, ishoditi preliminarnu ocjenu usklađenosti u Ministarstvu zdravlja.

Govoreći o dobrobitima ističe da se u Općoj bolnici Pula, kao uostalom i u ostalim bolnicama u Hrvatskoj, bolnička skrb ponajviše temelji na akutnoj bolničkoj skrbi što podrazumijeva hospitalizaciju, odnosno kontinuirani boravak u bolnici dok se provodi dijagnostička evaluacija bolesnika.

Viši standard u liječenju

- Navedeni oblik zdravstvene skrbi ne samo da je najskuplji već je često i nepotreban za optimalno liječenje pacijenata u bolnicama. Prelazak s akutne bolničke skrbi na dnevne bolnice, odnosno dnevne kirurgije jedan je od glavnih ciljeva Nacionalnog plana za razvoj kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica i općih bolnica u Republici Hrvatskoj. Projektom je predviđeno ulaganje u opremanje dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije u sklopu Opće bolnice u Puli čime će se unaprijediti usluga u djelatnostima dnevne bolnice i kirurgije. Ovim projektom OB Pula želi dobiti novu, modernu opremu kojom će se unaprijediti kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga i podići usluge pulske bolnice na jedan viši standard da bi građani dobili kvalitetniju i bržu uslugu. Slijedom navedenog, dugoročni cilj je smanjivanje lista čekanja i stope akutnog bolničkog liječenja. Na taj bi se način unaprijedila protočnost pacijenata te povećao broj pacijenata u bolnici koji inače odlaze na pretrage u Rijeku ili Zagreb zbog manjka suvremenih dijagnostičkih aparata u našoj ustanovi. S obzirom na faznu gradnju bolnice i useljivost u novu bolnicu potrebno je što prije opremiti dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju pa se nadamo pozitivnom ishodu natječaja, ističe dr. Hrstić.

Sredstva za natječaj, kaže nadalje, na koji se javila Opća bolnica Pula osigurana su iz Europskog fonda za regionalni razvoj, koji potiče ravnomjerni razvoj svih regija u EU i daje financijsku potporu regionalnim i lokalnim samoupravama imajući u vidu njihova ograničena proračunska sredstva za financiranje standarda i kvalitete zdravstvene usluge koju se želi postići.

- S obzirom na kvalitetniju i bržu uslugu u dnevnoj bolnici očekujemo da će kontinuiranim radom nove dnevne bolnice s vremenom smanjiti stopa bolovanja, što implicira direktno rasterećenje proračuna HZZO-a i druge općenite gospodarske benefite kako za Grad Pulu tako i za Istarsku županiju, kaže ravnateljica Hrstić. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter