EU novcem može se opremati samo dnevna bolnica

EU uopće nema fondova iz kojih bi se financirala izgradnja kapitalnih objekata u zdravstvu (N. LAZAREVIĆ)
EU uopće nema fondova iz kojih bi se financirala izgradnja kapitalnih objekata u zdravstvu (N. LAZAREVIĆ)

Iako se u nekoliko navrata spominjalo da će se oprema za novu pulsku bolnicu financirati iz raspoloživih europskih fondova,  na sjednici županijske Skupštine izrečena je sumnja da bi ta opcija mogla pasti u vodu. Naime, načelnik županijske Skupštine Valerio Drandić tada je rekao "kako se o tome doista govorilo, ali kad se htjelo operacionalizirati, ispostavilo se da EU uopće nema fondova iz kojih bi se financirala izgradnja kapitalnih objekata u zdravstvu".

Podsjetimo, da je sanacijska upraviteljica pulske bolnice dr. Irena Hrstić u siječnju potvrdila kako bi se upravo iz bespovratnih eu-sredstva mogla sufinancirati nova oprema, rekavši da je već i Ministarstvu zdravlja predan prijedlog za nabavu dijela opreme za novu bolnicu. Tada je također navela da će za nabavku bolničke opreme trebati oko 200 milijuna kuna. Dodajmo i to kako je Europska komisija krajem prošle godine hrvatskom zdravstvu odobrila 250 milijuna eura bespovratnih sredstava za opremanje ordinacija, dnevnih bolnica i objedinjenih hitnih bolničkih prijema.

Je li Uprava bolnice u međuvremenu odustala bolničku opremu sufinancirati iz bespovratnih europskih sredstava za pojašnjenje pitamo dr. Irenu Hrstić.

- Ne, ne odustajemo, odnosno pokušat ćemo aplicirati za sva dostupna sredstva ako ih bude. Ministarstvo zdravlja i dalje prati fazu dovršenosti projekta iz područja zdravstva koji bi se mogli aplicirati za financiranje iz EU fondova. Prioritet nabave, pri Ministarstvu zdravlja, kroz EU fondove predstavlja opremanje dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija za što je i OB Pula aplicirala. U planu nam je da opremanje bolnice financiramo iz odobrenog kredita ali da, ako ikako bude moguće, dostupna EU sredstva, izdvojit ćemo iz financiranja kroz kredit, kazala je dr. Hrstić. Pojašnjenje je dao i načelnik županijske Uprave Valerio Drandić.

- Navedena sredstva za zdravstvo iz EU fondova imaju jako specifičnu namjenu. Od ukupnih naših potreba, ta sredstva smijemo koristiti samo za opremanje dnevne bolnice i mi smo je kandidirali. Bolje i to nego ništa. Naravno, u ukupnoj vrijednosti opreme to je jako malo. Mi međutim namjeravamo kandidirati i dio energetike i dio infrastrukture bolnice na "nezdravstvene" fondove, tako da se udio EU fondova može i povećati, rekao je Drandić. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter