Esul Lacota zatvorio bi (i) zajednice Talijana

Zajednica Talijana Bala smještena je u kaštelu Bembo, jednom od 30 najznačajnijih spomenika Hrvatske (S. NIKETIĆ/CROPIX)
Zajednica Talijana Bala smještena je u kaštelu Bembo, jednom od 30 najznačajnijih spomenika Hrvatske (S. NIKETIĆ/CROPIX)

Odluka talijanskog ministarstva vanjskih poslova o ukidanju konzularnih predstavništava u Kopru i Splitu izazvala je negodovanje među čelnicima talijanske manjine u Sloveniji i Hrvatskoj, jer oni drže da su diplomatska predstavništva bila izravni posrednik između potreba manjine i središnje talijanske vlade u Rimu te kvalitetan partner u promicanju političko-diplomatskih akcija u cilju zaštite i unapređenja manjinskih prava.

Talijanski političari u regiji Friuli-Venezia Giulia, koji su najbliži granici i bolje upoznati s manjinskom problematikom, oprečnih su stajališta, no većina njih, kako s desne tako i s lijeve strane, ne slaže se s ovom odlukom talijanske ministrice vanjskih poslova Emme Bonino.

U raspravu o ukidanju konzularnih predstavništava u Kopru i Splitu uključio se i predsjednik najbrojnije udruge istarskih esula (Unione degli istriani) Massimiliano Lacota, koji je sklon polemičnim stavovima kada je predmet rasprave talijanska manjina.

Lacota podržava potez vlade jer drži da je pametnije i svrsishodnije otvarati nova konzularna predstavništva na Bliskom i Dalekom istoku, gdje su potrebe zaštite i promicanja talijanskih državnih interesa izraženije.

- Konzulati koštaju i dobro je što ih se ukida, a na jednak način trebalo bi se talijansko ministarstvo vanjskih poslova pozabaviti i pretjeranim brojem zajednica Talijana koje djeluju na uskim područjima, kako u Sloveniji, tako i u Hrvatskoj, čija se djelatnost dobrim dijelom financira novcem talijanskih poreznih obveznika.

Nije logično, primjerice, da na Bujštini djeluje čak 15 zajednica Talijana, udaljenih od Buja od pet do deset kilometara, kaže Lacota, čiji je stav izazvao gnjev čelnika Talijanske unije. Podsjetimo, u Istri djeluje 40-ak zajednica Talijana. (piše E. VELAN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter