Erasmus: Poduzetnicima mogućnost plaćene edukacije

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Erasmus za mlade poduzetnike, program Europske komisije koji je dosad u Hrvatskoj koristilo oko 60 poduzetnika, među kojima 10-ak iz Istre, danas je u punoj vodnjanskoj Zajednici Talijana predstavljen mladim istarskim poduzetnicima, ali i onima koji to tek kane postati. Riječ je o pograničnom programu razmjene koji pruža priliku mladim i obećavajućim poduzetnicima da uče od iskusnih kolega koje upravljaju manjim tvrtkama u nekoj od 37 država sudionica.

Marko Curavić, načelnik Odjela za poduzetništvo i industriju Europske komisije, u uvodnom je izlaganju rekao da program omogućuje novim poduzetnicima, dakle onima koji tek kane osnovati poduzeće ili oni koji su ga osnovali prije manje od tri godine, da provedu od jednog do šest mjesecu u tvrtki određenog poduzetnika u nekoj od država EU-a. No, moguće je i obrnuto, da se stranac usavršava u hrvatskom poduzeću.

- U tom razdoblju domaći poduzetnik može od svog inozemnog kolege naučiti kako voditi tvrtku i tako poboljšati poslovanje budući da je na početku rada vrlo teško uspješno upravljati firmom. Kada učite od nekog tko je vrlo iskusan, onda imate više šanse ne samo da vodite tvrtku i preživite, nego čak i rastete i širiti poslovanje, rekao je Curavić. Napominje da je 36 posto sudionika u proteklih pet godina koliko postoji program osnovalo tvrtku. Dobne granice za prijavu nema, važno je da je riječ o mladim poduzetnicima, dakle mogu sudjelovati i 60-godišnjaci koji tek kreću u poduzetništvo, ali i 18-godišnjaci. Europska unija svim sudionicima osigurava mjesečni paušal koji se, ovisno o državi u kojoj  se boravi, kreće između 500 i 1.500 eura, a ostatak moraju osigurati samo korisnici. Da bi sudjelovali u programu, moraju predstaviti namjeru, odnosno objašnjenje zbog čega želi sudjelovati, poslovni plan i životopis. Postojeći poduzetnici prilažu samo namjeru i životopis, a prijaviti se mogu putem web stranice Erasmusa, dok će im HGK i udruga Informo, kao kontaktne točke, pomagati prilikom prijave i svih drugih pitanja vezanih uz odnos s inozemnim poduzetnikom.

Poduzetnicima se obratio i Ivan Jakovčić, zastupnik u Europskom parlamentu, rekavši da je i sam počeo kao poduzetnik.

- U proljeće 1986. imao sam manje od 30 godina, u kofer sam stavio malo gaća i čarapa i vlakom otputovao u Beč, gdje sam osnovao firmu, kupio polovni auto i sredio boravak u roku od tjedan dana. Postao sam mladi poduzetnik, prenosio tehnologiju sa Zapada na Istok, a bavio se i žvakaćama. To sam učinio bez ičije pomoći i programa, lud kao što jesi kad si mlad, ali i pametan i hrabar. Godišnje sam autom prelazio 95.000 kilometara, odlično sam zarađivao, ali nije mi žao što sam ušao u politiku. Želim reći da Europska unija danas pruža šansu, ali ne daje na tanjuru. Mogu uspjeti oni hrabri, entuzijastični, rekao je Jakovčić te dodao da Istra u tom kontekstu može i mora dati puno mladim poduzetnicima. Pritom je pozvao poduzetnike da komuniciraju s njime putem ureda u Puli te poručio:"Možda vam nećemo u svakom trenutku pomoći, ali ćemo odgovoriti na e-mail". (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter