Energetski obnovljena zgrada Centra "Liče Faraguna"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prisustvu polaznika, volontera, roditelja, ravnateljice i osoblja Centra za djecu s posebnim potrebama "Liče Faraguna", članova gradske uprave, predstavnika izvođača, projektanata te nadzornih tijela za radove, danas je svečano proslavljen završetak energetske obnove zgrade centra. Pjesmom „Živimo zajedno ali s razlikama“, polaznici centra pod budnim okom poznatog volontera i glazbenika Predraga Ljune, veselo su na samom početku druženja, iskazali svoju radost, što im je zgrada ljepša, funkcionalnija a pogotovu puno toplija.

-Ranije nam je ponekad znalo biti prehladno, pa smo morali grijati na maksimum, sada nam je pak pretoplo i bez grijanja, tako da opet nismo zadovoljni - u šali je rekla ravnateljica Centra Elide Juričić. Nakon te male pošalice, iskazala je veliko zadovoljstvo učinjenim radovima, te rekla kako se drastično osjeća razlika u temperaturi prije i nakon obnove.

Anamarija Lukšić, pročelnica Upravnog odjela za uređenje, zaštitu okoliša i gradnju, u svom je kratkom izlaganju rekla, kako je izrazito veseli završetak radova, koji su završeni u predviđenom roku od četiri mjeseca, te kako nakon njih slijedi obnova zgrade dječjeg vrtića i područne škole Ivo Lola Ribar u naselju Kature.

Prisutne je pozdravio i gradonačelnik Tulio Demetlika, izrazivši zadovoljstvo završenim radovima, te istaknuo kako ga posebno veseli što vidi vesele i razigrane polaznike centra. Zahvalio se svima koji su na bilo koji način učestvovali u izradi, radovima i završetku ovog projekta.

Cilj projekta bio je, energetskom obnovom zgrade smanjiti potrošnju energije za 75 posto te štetnih emisija CO2 za 34 tone. Odrađene su četiri građevinske mjere za poboljšanje toplinske zaštite, i to izolacija vanjskih zidova, rekonstrukcija krova iznad grijanog prostora, izolacija stropa, djelomična zamjena vanjske stolarije kao i ugradnja solarnih toplinskih kolektora za pripremu tople vode.

Ovaj je projekt dio preuzetih obveza reguliranih Sporazumom gradonačelnika za klimu i energiju, potpisanom u srpnju 2016., a kojim su se pojedini gradovi u Istri, među kojima i Labin, obvezali na smanjenje emisije CO2 za najmanje 40 posto do 2030. godine učinkovitijom upotrebom energije i većom upotrebom obnovljivih izvora energije te usvajanjem integriranog pristupa ublažavanju i prilagodni na klimatske promjene. Slijedom navedenog, Grad ima spremnu dokumentaciju za kandidiranje još sličnih projekata.

Podsjetimo, kako se Grad  u kolovozu prošle godine, prijavio na otvoreni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja pod nazivom Pilot projekt „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja 4c1.2.“ Ukupna vrijednost projekta iznosila je 1,5 milijuna kuna, od kojih je 227 tisuća sufinancirano fondovima EU za regionalni razvoj, 302 tisuća iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ostatak iz gradskog proračuna. Radove je izvela labinska građevinska tvrtka Maling, a stručni nadzor Diga-Inženjering,također iz Labina. Grad Labin je dužan pet godina po završetku radova na energetskoj obnovi zgrade Centra Liče Faraguna, dostavljati izvješća o ostvarenim učincima  Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Za vrijeme trajanja radova, nastava u Centru, redovito se održavala. (Adriano ŠĆULAC)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter