Enduro motoristi ruju puteve i ometaju ljude

Ilustracija - sa službenog kros natjecanja u Čiritežu (Arhiva)
Ilustracija - sa službenog kros natjecanja u Čiritežu (Arhiva)

Prilikom razmatranja izvješća o stanju sigurnosti kojeg je na sinoćnjeg zasjedanja gračaškog općinskog vijeća izložio načelnik pazinske policijske postaje Valter Opašić pokrenula se rasprava o dugogodišnjem problemu devastacije poljskih i šumskih puteva od strane (stranih) kros odnosno enduro motorista.

Predsjednik općinskog vijeća Marijan Brozan (IDS) istaknuo je da je općinsko vijeće zbog devastacije puteva i ugrožavanja žitelja svojedobno donijelo odluku o zabrani prometa nerazvrstanim putevima, ali da to policija ne kontrolira.

Nedostupni policiji

Načelnik Opašić je istaknuo da se takve radnje mogu prijaviti policiji koja će utvrditi da je došlo do uništenja puteva, premda je situacija najčešće vrlo zahtjevna za sankcioniranje počinitelja. Naime, takvi vozači prometuju teško prohodnim putevima, a trebalo bi ih fizički zateći na javnoj prometnici. Smatra da nije samo na policiji da rješava taj problem s obzirom da motoristi uglavnom prolaze državnim i privatnim zemljištem što je onda stvar privatnih vlasnika ili Hrvatskih šuma (šumarska inspekcija), te da motoriste najčešće dovoze turističke agencije kojima netko daje dozvolu za takvu djelatnost ili bi trebale biti kontrolirane od strane inspekcija. Brozan je napomenuo da su privatni vlasnici počeli postavljati zaštitne prepreke, primjerice žicu, te da postoji mogućnost da dođe do nesreće. Općinski načelnik Ivan Mijandrušić je istaknuo da se na motoriste žale poljoprivrednici, lovci, pješaci-rekreativci, planinari i mještani te da vjeruje da bi se uz nešto više truda ipak mogli postići neki rezultati. Opašić je odgovorio da će policija pokušati odraditi sve što je moguće u okviru zakona da se počinitelji takvih prekršaja kazne.

Nema znaka

Bruno Balde (ZS) je zatražio da prometna policija ponekad kontrolira brzinu vožnje kroz naselje Gračišće, na što je Opašić kazao da tehničke karakteristike uređaja uvjetuju mjesta kontrole, da se prioritet daje lokacijama gdje se češće događaju prometne nesreće, ali i da će pokušati biti prisutni i na spomenutoj lokaciji.

 Mauricio Smoković (SDP) je podsjetio da već četiri godine traži da se na lokalnu cestu Lindarski Križ - Žminj postavi prometni znak zabrane prometa vozilima kojima masa prelazi pet tona, a kojeg je netko uklonio. Iako je općinska uprava to tražila od Županijske uprave za ceste ona to još nije učinila.

Bolnica gotova do rujna 2018

Vijećnici su jednoglasno prihvatili preuzimanje zajma za izgradnju i opremanje Opće bolnice Pula što će općinu od 2018. do 2036. godine ukupno stajati 291 tisuća kuna. Srećko Ančić (IDS) je upitao Valerija Drandića iz županijske uprave kada se očekuje dovršetak izgradnje bolnice. Prvi je plan bio veljača 2018., međutim, zbog brojnih izmjena projekta aneksom je produžen do lipnja 2018., međutim, Drandić kaže da bi on bio sretan kada bi se sve zgotovilo do rujna 2018. godine. Napomenuo je da će opremanje bolnice započeti već u svibnju. Smoković je zatražio da se napravi katastar telekomunikacijskih vodova na području općine, na što je načelnik Mijandrušić kazao da će provjeriti kako bi se to moglo realizirati. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter