Edukacijom završena 20. "Neka moja Istra blista"


Posljednjom, petom edukacijom za djecu predškolskog i školskog uzrasta, jučer je u Oprtlju završeno 20. izdanje ekološko-edukativne akcije "Neka moja Istra blista", ove godine na temu zaštite ugroženih biljnih i životinjskih vrsta na istarskom poluotoku.

Završnici u Oprtlju prisustvovali su načelnik Aleksander Krt, predstavnica oprtaljske Turističke zajednice Marisela Štokovac Vižintin te ravnateljica Osnovne škole Milana Šorga Sanja Biloslav.

Edukaciju su u oprtaljskoj gradskoj loži održali stručni suradnici Javne ustanove Natura Histrica - za djecu vrtićke dobi Mladen Perčić, a za osnovce Slavko Brana. Djeci su podijeljeni edukativni plakati TZ Istarske županije i JU Nature Histrice.

- Poseban je naglasak bio na jedinstvenim vrstama koje obitavaju na području sjeverne Istre, Oprtlja i Istarskih toplica, a to su lombardijska žaba, leptir močvarni okaš kao i biljka tomassinijeva merinka. Pravilnim educiranjem i ponašanjem prilikom susreta s ovim jedinstvenim vrstama spašavamo ih od nestajanja i izumiranja te ujedno potičemo bogatstvo biološke raznolikosti istarskog poluotoka, istaknula je Tamara Ninković, predstavnica županijskog TZ-a, koji je organizator eko-akcije "Neka moja Istra blista".

Na predavanju je bilo govora i ostalim zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama koje obitavaju na cijelom istarskom poluotoku, a pokazalo se da su djeca njihovi dobri poznavatelji. Slavko Brana naglasio je važnost jedinstvenih vrsta jer ljudskim nemarom i nepažnjom potpuno je istrijebljena vidra, nekadašnji stanovnik doline rijeke Mirne, te smo nedavno ostali bez jedinog morskog sisavca u našem moru - sredozemne medvjedice ili morskog čovika.

Županijska Turistička zajednica već dugo godina uspješno surađuje s Osnovnom školom u Oprtlju. U sklopu projekta "Volim Hrvatsku" djeca se svake godine aktivno uključuju svojim literarnim radovima, a nekoliko su puta osvojili vrijedne nagrade. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter