ECO DAY: Zdrava hrana, šetnja i branje jestivog bilja


U subotu. 18. travnja,Vodnjan će biti domaćin prve manifestacije pod nazivom ECO DAY u Vodnjanu, u organizaciji Turističke zajednice grada Vodnjana. Cilj manifestacije je, vele organizatori, edukacija i poticanje posjetitelja na važnost o očuvanju našeg planeta, očuvanju okoliša ali i vođenje zdravog načina življenja, kroz hranu koju jedemo i važnost i dobrobiti koje pruža boravak u prirodi i kretanje.

U jutarnjim satima u vodnjanskom Domu mladih održat će se tako radionica zdrave, sirove hrane pod nazivom "Zdravom hranom do zdravlja i vitalnosti", s početkom u 9 sati, nakon čega će uslijediti prezentacija "Biciklom do zdravlja", odnosno o blagodatima koje nam pruža ovaj sport, a nastavit će se predavanjem pod pokroviteljstvom Istarske županije - "Zaštita krškog vodonosnika u IŽ", dok je zadnje predavanje vezano za zbrinjavanje otpada i recikliranje, gdje će se moći saznati više o novim sustavima zbrinjavanja otpada, pod pokroviteljstvom Contrade d.o.o. iz Vodnjana.

Popodnevni dio manifestacije nastavlja se u prirodi, točnije kod parka kažuna, kraj novog kružnog toka u smjeru Vodnjan - Bale, gdje će posjetitelje dočekati vodič i povesti ih u ugodno pješačenje stazama kažuna. Staza je dugačka nekih desetak kilometara, a pješake će na cilju dočekati malo osvježenje. U 16 sati, također kod parka kažuna, bit će okupljanje zainteresiranih za sudjelovanje u radionici u prirodi U potrazi za samoniklim biljem, koju će voditi profesor Slavko Brana.

Posjetitelji će moći saznati koje samoniklo bilje je jestivo, za što je ono dobro, kako se koristi ali i koje je samoniklo bilje otrovno te ga treba izbjegavati. Sve radionice, predavanja i pješačenje su besplatni za posjetitelje.

U slučaju kiše radionica samoniklog bilja održat će se u petak, 24. travnja, s početkom u 17 sati na istom mjestu, pješačenje će, u slučaju kiše, biti prebačeno za subotu, 25. s početkom u 9 sati u parku kažuna. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter