Džamija s minaretom gradit će se na Valmadama

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Na sinoćnjem aktualnom satu Gradskog vijeća Pule gradski vijećnici bavili su se uglavnom komunalnom problematikom. Bilo je tako upita o praznim gradskim poslovnim prostorima, uklanjanju arhitektonskih barijera, gradnji prostora za potrebe Mjesnog odbora Sv. Polikarp - Sisplac, pitanju parkiranja na Danteovom trgu, diskriminaciji vlasnika privatnih vrtića, blagdanskom ukrašavanju, no svakako najzanimljivije pitanje bilo je ono Elene Vian o tome je li istina što pričaju stanari Valmada da će im u susjedstvu, kod Agrokoke, graditi džamiju. Građani za sada ništa konkretno ne znaju, ustvrdila je Vian te gradonačelnika Borisa Miletića upitala ima li on kakvih informacija.

Izrađuje se vizualno rješenje

- U razgovoru s Islamskom zajednicom dogovoreno je da bi se oni trebali proširiti, a da im je to na sadašnjoj lokaciji u centru grada, u Zagrebačkoj ulici, vrlo teško s obzirom na susjede i probleme oko ishodovanja dozvola. Tada smo im ponudili nekoliko lokacija, a jedna je upravo na Valmadama. Detalje, kao što su visina minareta, izgled građevine i ostalog, ne znam, jer je trenutno u izradi idejni projekt i vjerujem da će Islamska zajednica, kada bude imala nešto konkretno, sama građane upoznati sa svojim projektom. Uostalom, mi smo ih tako i uputili da s konkretnim vizualnim projektom izađu pred građane Valmada. Vjerujem da ćemo im svi, u duhu multikulturalnosti, omogućiti realizaciju koja će biti ne samo za vjerske potrebe Islamske zajednice, već i za društvene, školske i predškolske, ustvrdio je gradonačelnik Miletić.

Uređenje kružnog toka u Šijani do ljeta

Na upit vijećnika Radenka Ognjenovića kada će se urediti veliki kružni tok u Šijani, gradonačelnik je odgovorio da je tamo potrebno prvenstveno riješiti pitanje odvodnje oborinskih voda te je funkcionalnost kružnog toka prioritet. Tek potom na red dolazi vizualno, hortikulturno rješenje.

- Netko možda misli da je važno sve poravnati i zasijati travu. No moja je dilema da li u to ravnanje terena, odvoz materijala i sijanje trave treba utrošiti 400 tisuća kuna, na koliko su ti radovi procijenjeni, pa da se za pet, šest mjeseci sve opet raskopa i taj novac doslovno baci u more ili valja malo sačekati, u kružnom toku izgraditi retenciju za koju stručnjaci kažu da je potrebna i onda ići u uređenje?! Po meni je suludo trošiti taj novac i mislim da ga je bolje kasnije utrošiti na uređenje na koje smo se mi kao Grad obvezali i koje ćemo realizirati u skladu s odabranim rješenjem. No, ono što mogu odgovorno reći je da neću dozvoliti da dočekamo još jednu turističku sezonu s takvim neuređenim ulazom u grad i učinit ću sve da ga prije iduće ljetne sezone uredimo, rekao je gradonačelnik Miletić. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter