Dvostruko više kvadrata za ginekološke ordinacije na Verudi

Uski hodnici pretvoreni u čekaonice i arhive (N. LAZAREVIĆ)
Uski hodnici pretvoreni u čekaonice i arhive (N. LAZAREVIĆ)

Ginekološka zdravstvena stanica Doma zdravlja na pulskoj Verudi, gdje se četiri ginekologinje izmjenjuju u dvije male ordinacije, a pacijentice guraju u skučenoj čekaonici, krajem lipnja trebala bi se proširiti na čitavu etažu zgrade na Trgu kralja Tomislava. Naime, Istarskim domovima zdravlja u ljeto 2014. godine sudski je vraćen bespravno useljen stan od 80 kvadrata u produžetku ordinacija, a nakon parnice koja je potrajala čitavih šest godina, ovog su mjeseca ušli u posjed još jednog prostora od 31 četvornog metra na istoj etaži.

Sadašnji uvjeti jako loši

Kad završi preuređenje koje traje od lani, četiri ginekološke ordinacije, umjesto sa 141 raspolagat će s 256 kvadrata, što je prostor u kome se već može kvalitetno organizirati rad.

- Sadašnji uvjeti su jako loši i to je razlog što nam je uređenje tih prostora prioritet i lanjske i ove godine. Najveći problem je nedovoljna ukupna kvadratura. Ordinacije imaju od 11,5 do 9,33 četvornih metara i to dva tima dijele u prijepodnevnom i popodnevnom radu. Ovim proširenjem svaka će liječnica i sestra dobiti svoju ordinaciju od približno 14,7 kvadrata. Osim toga, prošle godine je nabavljen novi ultrazvučni aparat i sada imaju po jedan UZV na dvije ordinacije u smjeni, što je racionalno rješenje i potpuno zadovoljava potrebe, kaže dr. Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja.

Natječaj za drugu fazu radova

IDZ je isključivi financijer ove adaptacije. Radi se u fazama jer se sve planira obaviti bez preseljavanja ordinacija. Lani, u prvoj fazi zamijenjena je sva vanjska stolarija i ugrađeni su klima-uređaji, a građevinski radovi u vrijednosti 223.735 kuna s PDV-om povjereni su tvrtki S.R.Arena iz Pule. Na ulazu u ordinacije izgrađena je i rampa za pristup invalidnim i teško pokretnim osobama, što je izvela tvrtka Plan Gašparini iz Višnjana. Taj je zahvat koštao 137.256 kuna s PDV-om, što je većim dijelom financirala Istarska županija, sa 128.730 kuna, a ostalo su sredstva IDZ-a.

Za drugu fazu radova, koja se odnosi na preuređenje postojećih prostora, dovršavaju se detaljna projektna dokumentacija i troškovnik te će sljedećeg mjeseca biti objavljen natječaj za izvođača radova. U ovogodišnjem planu nabave IDZ-a za to je rezervirano 600 tisuća kuna, ali ravnatelj Ivančić kaže da je već sada jasno da to neće biti dovoljno i da će rebalansom morati izdvojiti dodatni novac. Nešto malo će se obnoviti i medicinske opreme i namještaja. (Duška PALIBRK, snimio Neven LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter