Dva američka aviona F16 prisilno sletjela u Pulu

Američki vojni zrakoplov u zračnoj luci Pula
Američki vojni zrakoplov u zračnoj luci Pula

Informaciju da su u pulsku zračnu luku sletjela dva NATO-ova aviona potvrdili su nam ovih dana iz Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

"Točna je informacija da su dva vojna zrakoplova sletjela u Pulu. Naime, zbog kvara na jednom od njih, sletjeli su u zrakoplovnu luku Pula, gdje su ih prihvatili civilni predstavnici zrakoplovne luke", piše u odgovoru nadležne službe uz naputak da se za detaljnije informacije obratimo civilnoj zračnoj luci Pula.

- Dva američka vojna zrakoplova F16 sletjela su prošlog tjedna nešto nakon 10 sati kada je kontrola leta zaprimila dojavu jednog pilota da mora prisilno sletjeti zbog izvanredne situacije. Odmah smo poduzeli sve potrebne mjere, od organizacijskih do sigurnosnih, angažirali vatrogasce, sigurnosne službe i sve što nalaže takva situacija. Naime, dva zrakoplova letjela su na rutinskom letu, matična im je baza Aviano, a pripadnici su Triple Nickel. Razlog prisilnog slijetanja bio je navodno pad tlaka ulja u motoru. No, je li to bila samo indikacija ili stvarni problem teško možemo reći, ali slijetanje je zatraženo iz sigurnosnih razloga, rekao nam je direktor Zračne luke Pula Bruno Rogović.

Dodao je da su oba aviona parkirana na platformu gdje su poduzete sve sigurnosne radnje, a obaviješten je i MORH.

- Piloti su nas obavijestili da su zvali svoje mehaničare i američke sigurnosne snage koje su ih osiguravale tijekom popravka. Drugi dan avioni su otišli, prvo onaj koji nije bio u kvaru, a potom i onaj drugi, ustvrdio je direktor Rogović te dodao da im takva izvanredna situacija nije nepoznata i da ih nije iznenadila. (S. Z. T.)


Podijeli: Facebook Twiter