Duga marenda i ćakula privukli mnoge pod stari oreh

Običaj koji se ne smije zapustiti
Običaj koji se ne smije zapustiti

Ni jaka bura koja je puhala nije mogla uništiti Marendu po starinske užonce pod urehom, koja se u sklopu proslave Bortulje tradicionalno priređuje u Sv. Bartulu, selu u općini Raša. Tijekom prijepodneva ondje se, naime, u hladu oraha, jer bez obzira na buru, sijalo je sunce, iza crkve okupilo više od dvjestotinjak onih koji drže do ove užine, što podsjeća na dane kada se uživalo na dugim marendama i neizbježnoj ležernoj ćakuli. Ovogodišnja tradicionalna marenda privukla je više ljudi, nego neke ljetne manifestacija najavljivane na velika zvona.

Najtraženije tripice

- Ovdje sam svake godine, njih više od trideset. Veseli me što nisam jedini "starosjedilac" nego vidim da ih ima još. Dokle nas ima ne treba se plašiti da će ta tradicija nestati, govori nam Toni Belušić s labinskih Starih Katura, rođen nedaleko Svetog Bortula. Naručivalo se najviše tripice, najtraženijeg jela na meniju koji je, uz neizostavne ćevapčiće, nudio i kupus, kobasice, bakalar te odojka.

Aldo Silvano Kukac, bez obzira što je iz samo par kilometara udaljene Raše, tek je drugi put na tradicionalnoj marendi. "Nemam vozačku dozvolu ni automobil pa ovisim o drugima. Ove sam godine, eto, opet navratio s društvom i super mi je hrana, no važnije je popričati s ljudima koje poznajem, a nemamo se baš prilike često sresti. Pa je to osim gurmanskog i mjesto lijepog druženja", govori nam Kukac.

Privukli su stari običaji i marenda i Bruna Matasa iz Kršana, desetljećima stanovnika Sjedinjenih Američkih Država, koji nam je također rekao da se stari običaji i tradicija ne smiju "nikat zapustit". Domaćini u ovom naselju nedaleko od tromeđe općina Raše i Sv. Nedelje te grada Labina, odnosno stjecištu putova koji su nekad vodili u rudarski Krapan, podsjećaju da se ovdje davno, na blagdan sveca po kojem je selo dobilo ime održavao sajam prepoznatljiv po prodaji šljiva koje bi seljani dovezli na magarcima.

Briškula i glazba

U večernjim satima odigran je turnir u briškuli i trešeti, služila se u tamošnjoj crkvi sveta misa, a pod urehom posjetitelje je zabavljao Duo Feniks, dok je za mlađe organiziran parti uz DJ-a. Uz sve navedeno, na Bortulji se moglo uživati u bogatoj ugostiteljskoj ponudi. Organizatori i pokrovitelji su Općina i Turistička zajednica općine Raša. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter