Država nudi nekretnine, građani osmišljavaju sadržaje

Saccorgiana nije dočekala strateškog investitora (M. ANGELINI)
Saccorgiana nije dočekala strateškog investitora (M. ANGELINI)

U sklopu akcije nazvane "Projekti 100", država je ovih dana stavila građanima na raspolaganje sto nekretnina na čak 20 milijuna kvadrata. Do 15. rujna svi zainteresirani građani, ali i jedinice lokalne samouprave, poduzeća i udruge mogu dostaviti Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) prijedloge, ideje i savjete te iskazati interes za svaku od ponuđenih nekretnina, odnosno dati im određenu namjenu da bi konačno bile motor razvoja gospodarstva i jedinica lokalne samouprave.

Nakon istoga određenog datuma, odnosno u drugoj polovici rujna, išlo bi se u daljnju proceduru i organiziranje javnih natječaja za davanje u zakup, najam ili čak prodaju, a sve prema Zakonu o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske.

Na popisu su se tako našle i vrlo vrijedne nekretnine na području grada Pule i to, redom, Muzil, Hidrobaza, Saccorgiana, kompleks na Valsalinama i kompleks Promontore na Premanturskoj cesti.

- Činjenica je da Hrvatska ima zaista vrijednu imovinu, vjerojatno i među vrjednijom u Europi, ali je također i činjenica da nam ta imovina danas predstavlja "mrtvi kapital" jer država naprosto ne zna što bi s tim područjima. I do sada se, konkretno na području Pule, pokazala kao loš gospodar, a primjer je potpuno devastirano područje Valellunge, rekao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Dodao je kako misli da je od presudne važnosti čim prije odrediti na koji će se način iskoristiti svi te resursi s kojima se raspolaže i kako će ih se staviti u funkciju razvoja, odnosno da građani od toga počnu imati konkretnu korist.

Ideje slati putem e-maila
Državni ured za upravljanje državnom imovinom otvorio je javnu raspravu te je pozvao svu zainteresiranu javnost da mu se obrati putem e-mail adrese [email protected] s prijedlozima i idejama te iskazom interesa za nekretnine u državnom vlasništvu. Rok je 15. rujan 2014. godine. (Piše Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter