Druženje u galerijama uz prigodno blagdansko čašćenje

Kandlerova ulica (D. ŠTIFANIĆ)
Kandlerova ulica (D. ŠTIFANIĆ)

Manifestacija "Večer otvorenih vrata galerija u Art zoni Kandler" koja će se održati u petak, 19. prosinca, najavljena je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Galeriji Antun Motika. U sklopu manifestacije koja će se u Art zoni Kandler održavati od 17 sati, bit će upriličeno i otvaranje dviju izložbi i to Antuna Motike i Alojza Orela u Gradskoj Galeriji (Kandlerova 8) s početkom u 20.30 sati, najavili su jučer Eros Čakić i Robert Pauletta iz AZK-a.

Kalendari za posjetitelje

U manifestaciji će sudjelovati sve galerije i prostori za kulturne namjene Art zone Kandler.

- Zapravo je riječ o nastavku ove godine započetog projekta, a želja nam je ponovno skrenuti pozornost na njega. Premda su vrata galerija otvorena i drugim danima, u petak, 19. prosinca ćemo upriličiti Dane otvorenih vrata. Sve počinje u 17 sati, a završnica će biti u 20.30 sati kada će u Gradskoj galeriji biti otvorene dvije izložbe, "Fotokolaži" Antuna Motike i "Eksperimenti" Alojza Orela. Željeli smo napraviti mali osvrt na ova dva autora iz sredine prošlog stoljeća koji su tada činili zaista izvanredne stvari. Izložbe će ukazati na to kako smo sredinom prošlog stoljeća imali pravu avangardu u likovnoj umjetnosti. Motika je radio fotokolaže koji zbog očuvanja moraju biti uokvireni, stoga smo izdali DVD s animacijama da se vidi kako su ti fotokolaži zapravo mobilni i imaju interesantan likovni život. Alojz Orel bit će predstavljen s deset svojih kolor solarizacija koje je radio među prvima u svijetu te je dobitnik brojnih nagrada. Naime, upravo je ta tehnika šezdesetih godina korištena u pop artu, stoga se radi o vrlo značajnoj izložbi za ovaj grad. Izabran jer i zato što je ova godina obilježena kao godina fotografa Alojza Orela u Puli te smo ju htjeli zaokružiti na ovaj način, rekao je Čakić.

Uz promociju DVD-a, dodao je, posjetiteljima će biti podijeljeni kalendari i to onaj Motikinih fotokolaža i drugi kalendar koji je zapravo zbirka umjetnina u kojemu će se naći djela Motike, Murtića, Paliske, Obrovca, Juričića i drugih.

Stari dio - srce grada

Robert Pauletta je istaknuo da ova akcija osim kulturološkog ima i motivirajući aspekt.

- Prvenstveno, namijenjena je našim građanima, s pozivom na sudjelovanje u životu našeg grada. Želimo potencirati svijest o zapuštenom dijelu grada, dakle starom dijelu, koji je zapravo srce grada. Ono što mi umjetnici i galeristi možemo učiniti je da skrećemo pozornost na važnost projekta. Mi koji djelujemo u samoj ulici, ali i iz nekih okolnih, dogovorili smo se da barem dva puta godišnje priredimo program za građanstvo, da bi se u konačnici doista pridonijelo oživljavanju ove zone, što je i cilj projekta. Pokušat ćemo ponuditi malo drugačiji program, jer uz standardne postave i predstavljanje djelatnosti koju obavljamo, za posjetitelje pripremamo i mala iznenađenja, prigodne sitne darove poput unikatnih autorskih radova te prigodno čašćenje u blagdansko vrijeme. Bit će to simbolično iskazivanje želje da se vratimo na temelje ovog projekta, rekao je između ostalog Pauletta.

Na konferenciji su se predstavili i neki od sudionika najavljene manifestacije - Marina Orlić, Branka i Milan Legović te Jovana Prusac Fabris.

- Želimo skrenuti pozornost na potrebu uređivanja ove ulice. Nažalost, dosad nema nekih velikih rezultata, imamo određeni ritam, odnosno nivo kulturnih programa, no ostalo se ne pokreće. Nadamo se stoga, da će i ova akcija skrenuti pažnju i građana koji će početi postavljati pitanja te mjesnog odbora, ali i svih koji su zainteresirani za to da Pula izgleda ljepše i bolje, zaključio je Čakić. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter