DRINKADRIA: Istarskom vodovodu 610.000 €

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Istarski vodovod Buzet jedan je od 16 partnera iz osam zemalja u projektu DRINKADRIA koji se sufinancira sredstvima iz EU fondova. Zajedno s Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, Istarskom županijom - Odjelom za održivi razvoj i Hrvatskim geološkim institutom, danas je na Postrojenju za kondicioniranje vode Butoniga održana prva nacionalna radionica u sklopu ovog projekta.

Projekt se sufinancira sredstvima Europske unije kroz program IPA ADRIATIC Cross Border Cooperation 2007-2013., započeo je 1. studenog prošle godine i trajat će 29 mjeseci. Uključene su partnerske institucije iz zemalja Jadranske regije: Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Albanije i Grčke.

Projekt je ukupno težak 6,6 milijuna eura, od čega na četiri hrvatska partnera otpada više od milijun eura, a na Istarski vodovod oko 610.000 eura.

Projektom DRINKADRIA Istarski vodovod Buzet realizirat će drugu fazu pilot-projekta Kontrolnim vodomjerima do više vode. U sklopu prve faze montirao je 145 zonskih i kontrolnih vodomjera te uložio 1,45 milijuna kuna vlastitih sredstava. U sklopu druge faze, koja će se realizirati EU sredstvima, nabavit će se oko 320 vodomjera visoke tehnološke kvalitete i uređaji za daljinsko očitavanje te prijenos podataka s nadogradnjom u postojeći sustav daljinskog upravljanja dispečerskog centra u Buzetu, kao i tri podcentra Sv. Ivan, Gradole i Butoniga.

- Realizacijom projekta omogućit će se smanjenje gubitaka vode, utroška energije, troškova proizvodnje vode te troškova poslovanja, zatim sigurnija opskrba potrošača i povećanje biološkog minimuma, istaknula je Marija Brajković, voditeljica projekta u Istarskom vodovodu.

- Istarski vodovod bi u konačnici trebao zaokružiti sustav daljinskog očitavanja za zonske i kontrolne vodomjere, znači radi se na optimizaciji sustava, u smislu potpune kontrole gubitaka vode, izjavila je direktorica Istarskog vodovoda Buzet Laura Šuperina.

Istarski vodovod ima svega 16,72 posto gubitka vode u mreži, po čemu je daleko ispod hrvatskog prosjeka koji se kreće oko 40 posto, no ipak osnovni cilj je daljnje smanjivanje gubitaka vode unutar sustava jer se time smanjuju i količine zahvaćene vode.

Od početka iduće godine, prema novom Zakonu o vodama, koncesija će se plaćati na zahvaćenu vodu, a ne na fakturiranu, kao što je to sada, te bi se projektom daljinskog očitavanja zonskih i kontrolnih vodomjera značajno smanjilo troškove. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter