Dragulj u najdubljoj unutrašnjosti Istre

Pogled na Draguć
Pogled na Draguć

Na cesti koja se nekako lijeno vuče od Cerovlja prema Buzetu, negdje na pola puta, tako reći u najdubljoj unutrašnjosti Istre, odjednom, smješten na brežuljku svojim starinskim skladnim vizurama izranja Draguć. Smješten tako reći usred ničega naprosto mami da u njega zavirite, a zbog mnoštva filmova koji su u njemu snimljeni i filmskih zvijezda koji su njegovim ulicama šetali mnogi ga zovu istarski Hollywood, kao da se radi samo o kulisama što Draguć nikako nije. Mnoštvo freskama ukrašenih crkava i njihovo sakralno blago i danas su meta posjetitelja, mada nikada nisam naišao na gužvu već najčešće na mir i tišinu uz ponekog gosta.

Četiri crkve i freske

Današnji je Draguć nastao oko istoimenog srednjovjekovnog Kaštela koji je danas gotovo potpuno uklopljen u arhitekturu kasnijih razdoblja.

U Draguć vodi samo jedna ulica, a kasnije se jednom od tri paralelne lako možete prošetati do glavne place, svaka je jednako živopisna i lijepa. Trenutno u mjestu traju radovi na postavljanju novog vodovoda i ostale infrastrukture pa će vam doživljaj donekle pomutiti buka strojeva, no ipak ne toliko da ne bi mogli uživati u posjetu tom istarskom biseru koji se u posljednje vrijeme, otkako više nije na glavnom prometnom pravcu, čini pomalo zaboravljenim. No osjećaj vara.

Za potpun doživljaj Draguća preporučam vam da posjetite barem jednu od četiri crkve. Grobljanska crkva Svetog Elizeja najstarija je crkva u mjestu. Građena je kamenjem različite boje koje je planski posloženo u dekorativne slojeve, što je jedinstveni slučaj u Istri. Unutrašnjost crkve ukrašena je romaničkim zidnim slikama s kraja 13. stoljeća, a rad su nepoznatog majstora. A tu su još i crkva Svete Krunice ili Gospa od Ružara sagrađena 1641. godine, Župna crkva Svetog Križa i crkva Svetog Roka smještene na samom kraju mjesta.

Pješačke i biciklističke staze

Glavni trg u mjestu priča je za sebe, otkrivajte ga sami, uživajte u pogledima, hladovini i tišini koju nudi.

Draguć danas nudi i lijepe pješačke i biciklističke staze tako da vremena i prostora za rekreaciju ima više nego dovoljno. Za one ne baš sklone dugim šetnjama označena je staza do Starog Draguća od samo 4 kilometra. Tu je i staza  Staza svetog Silvestra koja spaja Draguć i sedam kilometara udaljeni Borut. Nazvana je po istoimenoj crkvi koja je nekad stajala uz put prema Draguću. Biciklistima preporučam Glagoljašku stazu Cerovlje - Draguć – Hum – Cerovlje, dugu 37 km ili neku od kraćih po izboru. Označene su i pješačke staze do prekrasne Grimalde, obližnjih Korelića itd.

Spoj ljepote, povijesti, kulture, sporta i rekreacije, to bi Draguć ukratko bio danas, a još mnogo toga možete istražiti sami. Ugodno Vam bilo.

Kako u crkvice?

Za obilazak crkvica u Draguću najbolje je obratiti se obitelji Zaneli koja stanuje uz glavni trg, odmah do župne crkve, na adresi Draguć 23. Njihov telefon je 052/ 665 183. (Jure Vojak / [email protected])


Podijeli: Facebook Twiter