Dr. Rade u europskom timu istraživača bolesti kralježnice

Marinko Rade
Marinko Rade

Dr. sc. Marinko Rade, ravnatelj Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju ''Prim. dr. Martin Horvat'' u Rovinju, izabran je za člana europskog tima liječnika koji će istraživati uzroke nespecifične križobolje na prestižnom londonskom King's Collegeu. Istraživanja počinju već u siječnju, a od toga će i rovinjska bolnica imati velike koristi - među prvima će se upisati na kartu europskih zdravstvenih institucija u kojima će se primjenjivati nove metode liječenja kralježnice.

Artritis, osteoporoza i križobolja

Europski znanstveni tim za istraživanje patologija kralježnice čine pretežito finski i engleski specijalisti, a posao je dr. sc. Marinka Rade i njegovih kolega da pod vodstvom dr. Frances Williams, voditeljice Odjela za genetiku i molekularnu medicinu na King's Collegeu u Londonu, otkriju uzrok tzv. Modic promjena na kralješcima te njihovu povezanost sa simptomima pacijenata.

- Rovinjska bolnica bi mogla puno profitirati jer, osim što se ovakvim međunarodnim suradnjama diže ugled institucije, moći ćemo prvi u Hrvatskoj primjenjivati nove metode liječenja koje ćemo u sklopu tih istraživanja kodificirati i testirati, ističe ravnatelj dr. sc. Rade.

Naglašava da su UN i Svjetska zdravstvena organizacija označili oboljenja mišićno-koštanog sustava teškim teretom za pacijente, ali i za javne zdravstvene i socijalne budžete. Na svjetskoj razini četiri su vodeća mišićno-koštana oboljenja - osteoartritis, reumatoidni artritis, osteoporoza te križobolja. Križobolja je najčešća disfunkcija - pogađa između četiri i 33 posto populacije, a u nekom trenutku u životu javlja se kod gotovo svih osoba.

Bakterijska infekcija kralježaka

- Danska grupa liječnika sa sveučilišta Southern Denmark je 2013. godine dokazala da se križobolje otporne na sve terapije mogu uspješno tretirati antibioticima. Riječ je o bakterijskoj infekciji trupa kralježaka koja se na snimci magnetske rezonance vidi kao svijetla ili tamna sjena.

S obzirom na to da je tehnologija magnetskih rezonanci znatno napredovala zadnjih godina, sve se više uočavaju i opisuju ove upalne promjene na trupu kralježaka, koje se u svijetu karakteriziraju kao Modic 1, 2 ili 3, po liječniku Michaelu Modicu koji ih je otkrio i znanstveno opisao, pojašnjava dr. sc. Rade. (Duška PALIBRK)

 


Podijeli: Facebook Twiter