Donacija države za novu fasadu najviše 30 tisuća kuna


Natječaj za energetsku obnovu kuća uz financijsku pomoć državnog proračuna, kojeg upravo na nacionalnoj razini provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, izazvao je veliku pozornost i u Istarskoj županiji. Iako podaci o broju građana koji će ostvariti pravo na značajnu pomoć države u obnovi fasada, prozora i(li) uvođenju solarnog grijanja neće biti poznat još određeno vrijeme, u Fondu ističu kako nema sumnje u velik odaziv.

- S obzirom na pravila natječaja, po kojima se građani najprije javljaju ovlaštenim certifikatorima, obavljaju radove te prikupljaju dokumentaciju, koju potom šalju Fondu, broj građana za sada ne možemo znati. Ali, mogu reći da telefoni ne prestaju zvoniti na našoj besplatnoj info liniji. Interes je golem", kaže Ojdana Rajić Azinović, glasnogovornica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Država sufinancira postavljanje vanjske izolacije na fasadu na obiteljskim kućama, vanjsku stolariju, ugradnju kondenzacijskog plinskog kotla, te ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, u koje se ubrajaju sunčani kolektori, kotlovi na biomasu, dizalice topline i fotonaponski pretvarači. Iznos koji se može dobiti od Fonda iznosi 40, 60 ili 80 posto bespovratnih sredstava, ovisno o tome gdje se kuća nalazi. Najviše novca mogu dobiti kućanstva u područjima posebne državne skrbi i prva skupina otoka, 80 posto cijelog troška.  U brdsko-planinskim područjima i drugoj skupini otoka može se dobiti 60 posto povrata sredstava, dok svi ostali dobivaju 4o posto uloženog novca.

Najviša potpora države (u kategoriji 80 posto) može iznositi 168 tisuća kuna po kući, u kategoriji 60 posto maksimalno će iznositi 126 tisuća kuna, dok će građani kojima država vraća 40 posto investicije dobivati najviše 84 tisuće kuna po kući.

Naravno, maksimalni poticaji vrijede samo ako se građani odluče na kompletnu obnovu kuće. Mijenjaju li samo fasadu ugradnjom termo-elemenata, maksimalno će prihodovati 30 tisuća kuna od države, za stolariju se može dobiti isto toliko, dok za ugradnju kondenzacijskog plinskog kotla ili sustava drugih obnovljivih izvora energija sufinanciranje ide do 12 tisuća kuna.

Primjerice, ako trošak nove fasade iznosi 50 tisuća kuna, država će vratiti 40 posto, odnosno 20 tisuća kuna. Iznosi li trošak sto tisuća kuna, maksimalni povrat je 30 tisuća.

Procedura za prijavu na natječaj nije osobito složena. Zainteresirani se građani trebaju obratiti ovlaštenom certifikatoru, koji će obaviti inicijalni pregled kuće koji plaća država. Nakon toga, prođe li se na pregledu, kontaktira se izvođač radova, koji po izvedbi ispostavlja račun građanima naručiteljima usluge. Oni plaćaju račun, te potom traže donaciju od države u djelu koji im po pravilima pripada. Da bi je dobili, certifikator mora obaviti završni pregled kuće i izdati svoje jamstvo da je sve načinjeno po pravilima. (Dubravko GRAKALIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter