Dom u Nedešćini obnoviti ili zatvoriti

Dom za psihički oboljele odrasle osobe u Nedešćini
Dom za psihički oboljele odrasle osobe u Nedešćini

Dom za psihički oboljele odrasle osobe u Nedešćini mogao bi se, kako neslužbeno doznajemo, zatvoriti zbog loših materijalnih uvjeta utvrđenih inspekcijskim nadzorom. Takvu odluku, ili pak onu o ulaganju u adaptaciju zgrade i soba, uskoro bi trebalo donijeti Ministarstvo socijalne politike i mladih. Od nadležnih čekamo i odgovore na novinarski upit o tome gdje bi, u slučaju radikalnog rješenja, bilo smješteno 75 korisnika koliko ih boravi u Nedešćini, ali i gdje bi završila 32 djelatnika u domu.

Pitanje problematičnih ustanova u sustavu socijalne skrbi otvorio je nedavni slučaj zatvaranja privatnog doma za odrasle psihičke bolesnike u Breznici Đakovačkoj, gdje je inspekcija sedam godina upozoravala na zanemarivanje štićenika, odnosno neljudske uvjete u kojima su živjeli. Javna ustanova u Nedešćini, međutim, daleko je od te zastrašujuće priče, no kontrolori su, kako nam je potvrdila njegova ravnateljica Bruna Licul, ustanovili da uvjeti stanovanja ne zadovoljavaju propise.

U nedešćanskom domu problem je kuhinja koja ne udovoljava HACCP standardima. Smještena je u podrumu na relativno maloj površini u odnosu na onu koju zahtijevaju postroženi kriteriji. Za sanacijom vapi i ruinirana fasada, kupaonice te terase koje zbog slabe izolacije propuštaju pa su vlažni stropovi u desetak od ukupno 40 soba.

- Uz malo ulaganja ova zgrada, vrijedna ne samo materijalno, već i društveno, mogla bi se dovesti u red. Kuću ne čini vanjština, nego njeni ljudi! U Breznici Đakovačkoj imali su lijepu fasadu, no ono važnije nije štimalo, kaže  Licul. (Piše Igor RADIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter