Dolina Mirne: Otrovano 6 pasa tartufara, dva uginula

(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)
(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Sezona tartufa nije ni počela, službeno se otvara sredinom rujna, a u dolini Mirne tijekom potrage za skupocjenom podzemnom gljivom već je otrovano šest pasa tartufara. Dva su uginula, ostali su kritično. Toliko su ih, naime, vlasnici pasa doveli na liječenje u dvije buzetske veterinarske ambulante.

Dok u jednoj dežurni veterinar nije bio ovlašten za davanje izjava, u drugoj, onoj privatne veterinarske prakse, od doktora veterinarske medicine Tomislava Čanića doznajemo da je prvi poziv uznemirenog vlasnika da je pas nešto pojeo te se čudno ponaša zaprimio jučer ujutro, u 7 sati.

- Simptomi se podudaraju s onima koji se godinama pojavljuju prilikom trovanja pasa na buzetskom području. Taj otrov djeluje na nervni sustav, pas se trese, pjeni mu se iz usta, ne može gutati, teško diše. Ukoliko je pojeo veću količinu otrova, u vrlo kratkom roku ugine. Preparat je vrlo toksičan i agresivan te pas što prije treba dobiti protuotrov, izjavio je Čanić te apelirao na vlasnike pasa da, kada idu u lov na tartufe, pripaze što psi jedu te da ih koliko je moguće drže pod kontrolom.

Bez analiza koje bi to sa sigurnošću potvrdile, može se samo nagađati o kojem je otrovu riječ, ali godinama se nagađa o pužomoru, u obliku malih, plavih zrnaca. Takve su granule nađene i prilikom prethodnih trovanja, a i sada je jedan tartufar uspio psu otrgnuti polpetu od mljevenog mesa, "začinjenu" plavim zrncima nalik pužomoru, no moguće je da je uzrok trovanju bio i neki drugi otrovani mamac.

Psi su otrovnu polpetu pojeli u dolini rijeke Mirne. Tartufar s kojim smo razgovarali rekao nam je da se to dogodilo prekjučer na livadi nasuprot skretanja za Mali Mlun. Sramotno je, rekao nam je jedan od oštećenih tartufara, kojemu su otrovana tri psa, da se to godinama s većim ili manjim pauzama, događa u gradu koji se diči nazivom grada tartufa, a da krivac ili krivci još nisu pronađeni.

- Obilazio sam staništa tartufa u dolini Mirne, sada je vrijeme kada se uz iskusnog psa može naučiti mlade. Odmah sam primijetio da su psi nešto pojeli te nazvao veterinara, rekao nam je tartufar. Otrovani psi zanosili su se zadnjim krajem, pojačano lučili slinu i otežano disali, a bili su primjetni i simptomi prenadraženosti živčanog sustava.

Tartuf, podzemna gljiva afrodizijačkog svojstva raste pod zemljom i traži se uz pomoć posebno dresiranih pasa dobrog njuha. Procjenjuje se da na Buzeštini ima oko 2.000 pasa pa je to područje, u odnosu na broj stanovnika, oko 6.000, jedno od onih s najvećim brojem pasa u Hrvatskoj. Među njima najbrojniji su upravo psi tartufari. Stoga i učestalo trovanje pasa poprima zabrinjavajuće razmjere. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE

 


Podijeli: Facebook Twiter