Dodijeljene eko-markice za male smještajne objekte

Vjeran i Davorka Šajina, Franko Sifari i voditeljica projekta Milena Radošević (D. Š.)
Vjeran i Davorka Šajina, Franko Sifari i voditeljica projekta Milena Radošević (D. Š.)

Agroturizam Ograde iz Katuna Lindarskog i Villa Milica u Šajinima kod Barbana prvi su dobitnici ECOmode markica za održivi turizam u Istri i Hrvatskoj uopće, prema projektu ekološkog certificiranja malih smještajnih objekata kojeg provodi tvrtka Aktivist iz Pule. Svečanost uručenja prvih dviju ECOmode održana je u petak u agroturizmu Ograde u Katunu Lindarskom, a voditeljica projekta Milena Radošević uručila ih je Vjeranu i Davorki Šajina za njihov objekt "Kućica" te Franku Sifariju za njegov objekt Villa Milica u selu Šajini kod Barbana.

Pročelnica Upravnog odjela za turizam županije Nada Prodan Mraković govoreći na ovoj svečanosti naglasila je kako se ovaj projekt ekološkog certificiranja malih smještajnih objekata idealno uklapa u želju da Istra postane "zelena regija", a privatne iznajmljivače diferencira prema opredjeljenju za održivi turizam koji počiva na očuvanom okolišu i prirodnom okruženju.

Projekt uvođenja ECOmode certifikata traje već godinu i pol dana, a kandidati za ovu oznaku moraju zadovoljiti čak 45 kriterija da bi ju dobili, od mjera štednje vode i struje, preko ekoloških kriterija građevine, namještaja i opreme, do uporabe ekoloških sredstava za čišćenje i higijenskih potrepština. Kućica u Ogradama i Villa Milica u Šajinima su prva dva objekta koja su ispunila sve kriterije za dobivanje ECOmode oznake, za još šest smještajnih objekata u Istri postupak je pred dovršetkom, nakon Istre ovi će se certifikati dodjeljivati i u drugim hrvatskim županijama, a osim za male smještajne objekte dodjeljivat će se i za održive turističke usluge. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter