Dodijeljen 21 certifikat pulskim OPG-ovima

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Renato Perc, direktor pulske Tržnice, u subotu je podijelio certifikate vlasnicima 21 obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koji djeluju na području Puljštine. Certifikat jamči da je riječ o izvornim proizvodima hrvatskih poljoprivrednika koji ono što uzgoje i uberu potom i plasiraju na pulskoj i drugim tržnicama. Certifikat , naime, dodjeljuje Udruga hrvatskih tržnica čiji je član i pulska Tržnica, a u suradnji  sa Savjetodavnom službom. Perc veli da se certifikat poljoprivrednicima Puljštine dodjeljuje šestu godinu zaredom , a na razini države već 11 godina.

-Savjetodavna služba i naši ljudi obišli su njive vlasnika OPG-ova, a fotografije  njihovih proizvoda nalaze se na samom certifikatu, rekao je Perc.

Udruga hrvatskih tržnica okuplja 35 članica iz cijele Hrvatske. Predsjednik Udruge Niko Pervan napominje da je zadaća ove asocijacije promocija i poboljšanje prodaje domaćih poljoprivrednih proizvoda, kao i zaštita interesa hrvatskih tržnica.

-Najveći problemi još su uvijek fiskalizacija, ali i konkurenti, supermarketi koji privlače kupce parkirališnim mjestima koja tržnice u središtu grada ne mogu osigurati. No, najveći nam problem predstavljaju prekupci koji ne prodaju vlastitu robu, šverceri koji nisu u sustavu PDV-a. To se dugoročno mora riješiti jer  prekupci varaju kupce, rekao je Pervan.

Prije dodjele certifikata mnogi su Puljani na Narodnom trgu imali priliku zagrabiti u Žižinu proljetnu padelu u kojoj su se krčkale istarske kobasice, krumpir i gljive.  Podijeljeno je 350 porcija, a na obližnjim su se štandovima mogle kupiti rukotvorine i  delicije domaćih proizvođača. (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter