Dobra rakija proizvodi se samo od domaćeg voća

Christiano Buiese objašnjava način proizvodnje rakije (B. PETROVIĆ)
Christiano Buiese objašnjava način proizvodnje rakije (B. PETROVIĆ)

Tridesetak od pedeset polaznika koji su završili osposobljavanje za proizvođača rakija i drugih aromatiziranih pića koje je provodio Diopter - otvoreno učilište Pula u suradnji s buzetskim učilištem "Augustina Vivode", svoje su dvomjesečno obrazovanje i certificiranje završili studijskim putovanjem u destileriju "Buiese" u mjestu Martignacco kraj Udina te posjetom pršutarni DOK Dall'Ava u obližnjem mjestu San Daniele del Friuli, a gdje se proizvodi nadaleko poznati talijanski pršut San Daniele.

Obiteljska destilerija od 1918. godine

U destileriji koja postoji od 1918. godine ugostio ih je vlasnik Christiano Buiese, čija je obitelj podrijetlom, kako mu i prezime govori, iz naše županije. Kako je naveo oduvijek se bavio destiliranjem i proputovao je svijet kako bi vidio kako se gdje destilira. Francuski konjak, škotski wiskey, bourbon u SAD-u - sve su to pića o kojima je učio i svoje znanje potom ugrađivao u proizvodnju rakija. U trosatnom obilasku i iscrpnom pojašnjavaju tehnologije i opreme destilerija naveo je da u starom pogonu na tradicionalni način i tradicionalnim pećima, proizvodi voćne rakije i to od kruške, jabuke, šljive i trešanja, dok u modernom dijelu pogona, otvorenom 2000., radi grappu od komine grožđa i to raznih sorti - merlota, caberneta, refoška... Te rakije kasnije poprimaju zanimljiva obilježja, ukuse, mirise i boje - od rakije od šumskog voća, borovnice, rakije s rudom, pa sve do likera od kave ili limoncela.

- Sve voće koje koristimo je domaće, talijansko i samo najbolje  kvalitete, upozorio je Buiese dodajući da od "loših stvari ne može nastati ništa dobro" stoga mnogi griješe kada rakiju rade od voća niže kvalitete.

Govoreći o strogim kontrolama proizvodnja alkohola naveo je da je za ilegalnu proizvodnju ili prodaju alkoholnih pića u Italiji predviđena isključivo kazna zatvora, a to je možda jedan od razloga što je u ovoj regiji '60-tih, kada su se proizvodnjom bavili njegovi roditelji, bilo čak 400 destilerija, a sada ih je samo 12 koji za to imaju licencu.

Godišnje proizvedu 2,7 milijuna pršuta

Kao uvod u novo Diopterovo osposobljavanje - ono za proizvođača pršuta, a za koje su upisi upravo u tijeku polaznici su posjetili i jednog od poznatijih proizvođača pršuta u ovoj regiji. Kroz obiteljsku pršutarnu  Dall'Ava polaznike je proveo Federico ispričavši da se njihova obitelj proizvodnjom pršuta bavi od 1955. godine i da su jedni od pršutarna koje proizvode za veliki talijanski konzorcij San Daniele. Godišnje, kako je naveo, proizvodu oko 35 tisuća pršuta, a jedni su od samo četiri pruštara u regiji koji imaju dozvolu za izvoza u Sjedinjene američke države.

Pojasnio je i pravila koja njihov pršut, kao dio veće priče, mora ispoštovati. Dakle, on se isključivo radi od talijanskih svinja koje mogu dolaziti iz deset talijanskih regija, a koje jedu samo žitarice i mlijeko.

- Naše svinje dolaze iz regije Emilija Romagna i Lombardija. Prasci se moraju ubiti kada imaju devet mjeseci i teški su između 160 i 170 kilograma. U roku od 24 sata zadnje butine, teške oko 17 kilograma, stavljaju se u 17 kilogram soli (koliko kila mesa toliko soli), u puštaju tako isto toliko dana. Nakon toga se suše od 14 pa sve do 60 mjeseci, naveo je Federico uz pojašnjenje da pršuti nemaju nikakvih konzervansa ni dodatnih začina, a konzorcij San Daniele kontrolira ih nekoliko puta, pregledavajući njihov miris, boju i gušt i tek nakon strogih kontrola daje svoj pečat.

- Naš pršut ne ide u prodaju prije nego napuni 16-17 mjeseci, a kod pršuta vrijedi pravilo; što mlađi-to slađi, i što stariji to ima više arome, zaključi je te dodao da u cijeloj regiji postoji 31 pršutarna, a svi zajedno proizvedu godišnje 2,7 milijuna pršuta. (Napisala i snimila Borka PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter