Do sv. Nikole u Puli će biti postavljeni novi ukrasi

Fontana na Danteovom trgu (M. ANGELINI)
Fontana na Danteovom trgu (M. ANGELINI)

Ukrašavanje grada blagdanskim lampicama može započeti. Kako saznajemo u Pula Herculanei, izvođači ovogodišnjeg blagdanskog ukrašavanja su odabrani. Naime, prema upravo provedenom postupku javnog nadmetanja koje je dovršeno 14. studenog, donijeta je odluka o odabiru izvođača radova i to za prvu grupu (nabava, montaža, popravak, postavljanje i održavanje postojeće dekoracije) odabrana je tvrtka Sandi d.o.o iz Rijeke jer su imali najpovoljniju ponudu u iznosu od 264 tisuće kuna, dok je za drugu grupu (deinstalacija stare i ugradnja nove RGB LED svjetlosne dekoracije na postojećim konstrukcijama, održavanje i deinstalacija iste) odabrana ponuda obrta Ara Electronic u iznosu od 1,165 milijuna kuna, doznajemo iz uprave Pula Herculanee.

Samo dvije ponude

Valja podsjetiti da je poziv za javno nadmetanje objavljen 24. listopada, a tada je dokumentaciju preuzelo petnaestak poslovnih subjekata. No, na natječaj su se javile i dokumentaciju i predale tek ove spomenute dvije tvrtke, Sandi d.o.o iz Rijeke i Ara Electronic obrt.

Sjaj (n)ovogodišnjih lampica čija je ukupna nabavna vrijednost dosegla vrijednost od čak 1,8 milijuna kuna, trebali bismo ugledati do 6. prosinca, odnosno blagdana Svetog Nikole budući da su, kako doznajemo od direktora Pula Herculanee Igora Starog, tvrtke s izradom dekoracije započele u trenutku potpisivanja ugovora. Prema natječajnoj dokumentaciji, svi radovi vezani za novogodišnje ukrašavanje trebali bi biti zgotovljeni upravo do blagdana zaštitnika djece i pomoraca.

Iako je bilo mnogo polemike treba li sada trošiti toliko novaca na blagdansko ukrašavanje, direktor Stari pojašnjava da je izrada nove dekoracije bila neophodna zbog dotrajalosti i zastarjelosti postojeće koja je izrađena 2008. godine. Budući da se radi o dugoročnoj investiciji, napomenuli su iz Herculanee, odluka je pala na suvremene tehnologije koje se danas koriste, a koje imaju značajne prednosti, ne samo u tehničkim karakteristikama, već i u kasnijim troškovima održavanja, prije svega zbog dužine trajanja svjetlećih tijela kod LED rasvjete.

Ove će se godine tako izraditi, i zamijeniti, postojeće novogodišnje dekoracije za pet lokacija i to na Trg na Mostu - kružni tok na Punti, potez od Laginjine, Giardini do Istarske, potez od Flanatičke - Sergijevaca - Kandlerove, novogodišnja jelka te Trg Forum. Na postojećim lokacija bit će ugrađena nova "RGB LED dioda" tehnologija s mogućnošću izbora 16 milijuna boja koje će se moći mijenjati. Također, postojeća svjetleća kugla na trgu Forum osim promjene raznih boja bit će u mogućnosti ispisivati razne poruke i animacije božićnih sadržaja. Na ostalim lokacijama zamijenit će se postojeća tehnologija LED svjetlećim tijelima bijele boje.

Financiraju gradska poduzeća

Ukupni trošak uključuje izradu i zamjenu postojeće dekoracije kao i troškove postave te održavanja tijekom božićnih i novogodišnjih praznika. Nabavka ukrasa neće se financirati iz proračuna Grada Pule, a u samom financiranju sudjelovat će gotovo sva gradska poduzeća te Turistička zajednica Grada Pule.

Na preostalim lokacijama, Arsenalska, ulica Veruda, Zagrebačka, Ulica 119. brigade, Giardini (kula), stupovi javne rasvjete na Stoji, Verudi, Vidikovac, S-krivina, zaobilaznica Veli Vrh s prigradskim naseljima, trg Republike te Titov park (ukrasi), bit će zamijenjena postojeća tehnologija LED svjetlećim tijelima bijele boje.

Nova dekoracija će tako služiti idućih desetak godina i duže, s obzirom na vijek trajanja LED svjetlećih tijela. Na ovaj će se način, pojašnjavaju iz Herculanee, ostvariti značajne uštede na izdvajanju sredstava za popravak i održavanje. Što se tiče "općeg dojma", iz Herculanee vele da je korištenje svjetla odličan alat za obogaćivanje gradskih prostora i dodavanja novog elementa. (Sanda ROJNIĆ SINKOVIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter