Do samozapošljavanja uzgojem i preradom bilja

"EU" destilerija stigla je u Diopter lani
"EU" destilerija stigla je u Diopter lani

U današnje vrijeme kada se čovjek s postupnim razvojem ekološke svijesti želi vratiti prirodi i sačuvati svoje zdravlje te kupovati prirodne proizvode, znatno raste interes za zanimanja u području poljoprivrede. Jedno od takvih je ono za uzgajivača, sakupljača i prerađivača aromatičnog ljekovitog i začinskog bilja budući da prirodni i geografski uvjeti Istre osiguravaju uspješan samonikli rast i uzgoj takvoga bilja na našem području.

Visoka kvaliteta proizvoda

Za uzgoj i preradu aromatičnog bilja potrebno je osigurati i kvalitetno obrazovanje, a za to su se već pobrinuli u Diopter - otvorenom učilištu koji ovaj program provodi drugu godinu za redom. Osnovni je cilj ovog programa učiniti da polaznici postanu konkurentniji na tržištu rada ali ih se također i potiče na samozapošljavanja u području poljoprivrede. Potrebno je formirati svoj proizvod, promovirati ga na tržištu te u svijesti potrošača stvoriti marku koju će oni prepoznati, veli Iva Pernić iz Dioptera.

- To je jedini put za našeg proizvođača, no zahtjevno europsko tržište traži visoku kvalitetu proizvoda koju je nemoguće postići bez odgovarajućeg znanja, navodi Pernić dodajući da je istraživanje o potrebnim  kompetencijama koje poslodavci traže od potencijalnih zaposlenika pokazalo da su među najtraženijima upravo ovi poslovi te se ukazala potreba za obrazovanjem ciljane grupe polaznika koji će završetkom programa steći specifične kompetencije za uzgoj, sakupljanje i preradu aromatičnog, ljekovitog i začinskog bilja.

Osigurana sva potrebna oprema

U sklopu lanjskoga EU projekta pod nazivom "Aroma- samozapošljavanje", ovo je učilište osiguralo i svu potrebnu opremu za provođenje praktičnog djela nastave, iz koje se posebno izdvaja moderna destilerija, gdje će polaznici imati mogućnost destilirati nekoliko vrsta aromatičnih biljaka te procesom destilacije proizvesti i konačan proizvod - eterično ulje. Upisi za navedeni program su u tijeku, a sve informacije mogu se dobiti na 501-500, radnim danom od 8 do 20 sati. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter