Do ljeta građevinska dozvola za novi Turističko-ugostiteljski centar kompetencija

Idejno rješenje budućeg Turističko-ugostiteljskog centra kompetencija Pula
Idejno rješenje budućeg Turističko-ugostiteljskog centra kompetencija Pula

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća usvojen je prijedlog odluke o uspostavi suvlasničke zajednice na građevinskoj čestici na Stoji na kojoj je predviđena gradnja budućeg Turističko-ugostiteljskog centra kompetencija Pula. Riječ je o čestici veličine nešto više od 20.475 četvornih metara, od kojih je 15,3 tisuće kvadrata u vlasništvu Grada Pule, 253 kvadrata u vlasništvu Istarske županije, a nešto manje od pet tisuća kvadrata u vlasništvu Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu (ŠTUT).

Projekt Pulske srednje škole

Na gradskom zemljištu nalaze se dva skladišta, školsko igralište, šupa, dvorište i dijelovi dvorišta obližnjih zgrada. Na školskom zemljištu nalaze se, pak, škola, sportska dvorana i kuća. Vijećnici su prihvatili da se na gradskom zemljištu prenese pravo građenja u korist Istarske županije kao nositelja prava građenja, upravo radi izgradnje Turističko-ugostiteljskog centra kompetencija. Također, Županiji su dali suglasnost za opterećivanje prava građenja u korist trećih osoba.

Kao što smo već i pisali, Istarska županija je prije par godina osmislila projekt Pulske srednje škole, da bi u određenom periodu riješila problem jednosmjenske nastave i omogućila dostojne uvjete pulskim srednjoškolcima. Za taj je projekt Istarska županija dobila suglasnost Gradskog vijeća Grada Pule i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a najvažnije odrednice tog projekta jesu stvaranje Centra novih tehnologija na Vidikovcu, Društvenog centra (Žuta škola) i Turističko-ugostiteljskog centra na Stoji, ali i izgradnja Medicinske škole. I dok je Centar novih tehnologija na Vidikovcu realiziran, kao i Društveni centar u žutoj školi, na redu je Turističko-ugostiteljski centar na Stoji, dok za izgradnju Medicinske škole Županija ne uspijeva osigurati financijska sredstva.

U srpnju 2015. godine odlukom Gradskog vijeća Pule, između Grada Pule, Istarske županije, i Škole za turizma, ugostiteljstvo i trgovinu sklopljen je, tako, ugovor o pravu građenja, na temelju kojeg je Istarska županija stekla pravo građenja radi namjere izgradnje zgrade budućeg turističkog centra kompetencija.

Poznato je tek da bi budući Turističko-ugostiteljski centar obuhvatio postojeće građevine na Stoji, uz dogradnju od oko 3.500 četvornih metara neto površine adekvatnog polivalentnog prostora i prostora za odvijanje teoretske nastave. Projektom je predviđeno formiranje Turističko-ugostiteljskog centra kompetencija na Stoji, a obuhvaćao bi tri postojeće zgrade uz izgradnju nedostajućeg prostora za smještaj Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu na jednoj lokaciji s nastavom u jednoj smjeni jer ŠTUT djeluje na dvije lokacije - matična zgrada je u Kandlerovoj ulici, a praktikum i dvorana za tjelesni odgoj su na Stoji.

Razlog izgradnje ovog centra je, u prvom redu, stvaranje moderne i inovativne obrazovne infrastrukture koja odgovara potrebama tržišta rada u sektoru turizma i ugostiteljstva. Prema idejnom rješenju, Centar je osmišljen kao hotel, dormitorij i škola u jednom te bi rad škole nalikovao realnom poslovnom okruženju, odnosno hotelu. Na taj bi se način, ujedno, omogućila veća mobilnost učenika jer bi srednjoškolci iz drugih dijelova Hrvatske mogli dolaziti na stručnu praksu u Pulu. Također, projektom se želi uvesti nove kurikulume, koji bi bili usklađeni s potrebama poslodavaca u turističko-ugostiteljskom sektoru. Definirala bi se i nova ugostiteljsko-turistička zanimanja primjerena djeci s posebnim potrebama, koja bi im omogućila uključivanje na tržište rada (vrtlar, nosač prtljage, vratar, čistač bazena...). Pored obrazovanja učenika, podjednako važna su i stručna usavršavanja za nastavnike da bi mogli primjenjivati nove tehnike i tehnologije rada te pripremati buduće kadrove za poslodavce u turističko-ugostiteljskom sektoru.

Priprema za tržište rada

Iz kabineta župana pojašnjavaju da uspostavom TCK-a Istarska županija želi povećati konkurentnosti turizma kroz unaprjeđenje obrazovne infrastrukture i programa obrazovanja u turizmu i ugostiteljstvu.

"Do sada je izrađena tehnička dokumentacija te je u tijeku usklađenje glavnog projekta prema posebnim uvjetima na način da se omogući pribavljanje potvrda glavnog projekta od javnopravnih tijela i kompletiranje zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole za rekonstrukciju i dogradnju TCK Pula. Glavnim projektom je predviđeno formiranje građevne čestice od nekretnina u vlasništvu Istarske županije, Grada Pule i Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu. U tom smislu su Školski odbor Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu i Gradsko vijeće Grada Pule donijeli odluke o uspostavi suvlasničke zajednice, a čije je donošenje, također, planirano za narednu sjednicu Skupštine Istarske županije. Ishođenje građevinske dozvole s pripremom izvedbene dokumentacije očekuje se do ljeta", kažu iz Županije.

Sredstva osigurati putem nadležnog ministarstva

Govoreći pak o zatvaranju financijske konstrukcije te konkretnim terminima početka realizacije projekta, kažu da financijska sredstva Istarska županija planira osigurati kao prijavitelj projektnog prijedloga Turističko-ugostiteljskog centra kompetencija Pula putem Javnog poziva nadležnog Ministarstva za dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava - Centri kompetencija u turizmu, a čiji je indikativni datum objave najavljen za drugi kvartal 2017. godine. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter