Do lipnja klupice, kante, pješačke staze i putokazi za Sopot

Sopot je najviši istarski slap, visok 24,5 metara
Sopot je najviši istarski slap, visok 24,5 metara

Lokalna akcijska grupa "Istočna Istra" je u listopadu 2016. godine uspješno prijavila na natječaj Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva građansku akciju "Naša mala kap za Sopot slap" te su za provedbu projekta odobrena sredstva u iznosu od 13 tisuća kuna. Projekt će se provoditi u suradnji s Općinom Pićan, građanskom inicijativom "Zaštitimo slap Sopot" i DVD-om iz Pićana. Planiran završetak projekta je 31. svibnja ove godine.

Ovim projektom želi se pokrenuti građanska akcija uređenja lokacije u neposrednoj blizini slapa Sopot postavljanjem klupice i kanti za selektivno odlaganje otpada za potrebe okupljanja mještana i drugih posjetitelja. Također, postavit će se putokazi uz prometnice koje vode do slapa. U provedbi projekta sudjelovat će i volonteri, članovi DVD-a Pićana u uređenju i čišćenju pješačkih staza do slapa iz smjera Pićana i Gračišća, te građani volonteri građanske inicijative o zaštiti slapa. Materijali koji će se koristiti u potpunosti će biti prirodni, prilagođeni vanjskim uvjetima te estetski stopljeni s okolinom.

Slap Sopot najveći je istarski slap, a nalazi se na području općine Pićan, u selu Floričići. Visok je 24,5 metara i u svome podnožju tvori prekrasno zeleno jezerce. Područje slapa Sopot još davne 1979. godine proglašeno je područjem pod posebnom zaštitom - Zaštićeni prirodni krajobraz Gračišće - Pićan koje spada u područje NATURE 2000. Mještani koji danas žive u blizini slapa Sopot i njihovi preci stoljećima su ga poštovali diveći se njegovoj ljepoti te ga očuvali za današnje generacije. Ova građanska akcija provedena je zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. (I. A.)


Podijeli: Facebook Twiter