Do 25 posto manji promet zbog ranijeg Uskrsa

Lanjski Uskrs u Puli (M. ANGELINI)
Lanjski Uskrs u Puli (M. ANGELINI)

Istra ovog vikenda očekuje oko 18,5 tisuća turista koji bi prema procjenama direktora Turističke zajednice Istre Denisa Ivoševića trebali ostvariti od 80 do 82 tisuće noćenja. Taj je rezultat u odnosu na prošlogodišnji, kada je Uskrs padao dva tjedna kasnije, lošiji za 20 do 25 posto.

- Kada gledamo rezultate proteklih godina, vidljivo je da kada Uskrs pada kasnije prelazimo 100 tisuća noćenja. Kada je ranije, uvijek se krećemo oko 70 do 80 tisuća noćenja, kaže Ivošević.

Najviše Nijemaca

Najveće turističke kuće u Istri prije tri tjedna najavile su da očekuju oko 48.800 noćenja. Riječ je o pulskoj hotelskoj tvrtki Arenaturist, rovinjskoj Maistri, porečkoj Plavoj laguni i Valamar Rivieri, novigradskoj Laguni Novigrad, umaškom Istraturistu i rabačkoj Maslinici. Oni za ovaj vikend otvaraju 43 svojih objekata - hotele, apartmanska naselja te kampove. Njihovi novoobnovljen hoteli - Arenaturistov Park Plaza Arena Pula na Verudeli, Maistrin Adriatic u Rovinju te Valamarov resort na otoku Sveti Nikola u Preču otvorit će se u svibnju i lipnju. Ostatak noćenja podijelit će mali obiteljski i gradski hoteli, hosteli te privatan smještaj.

Što se tiče nastavka posezone, Ivošević veli da se očekuje velika borba za goste iz Njemačke. Inače, upravo Nijemci najviše bukiraju smještaj za Duhove koji ove godina padaju u svibnju i kada u njihovima saveznim pokrajinama traju proljetni školski praznici.

Velika borba

- Nastavak posezone bit će u znaku velike borbe  za njemačke goste zbog konkurentnih zemalja, prije svega Španjolske i Turske koji imaju takve cijene kojima ne možemo konkurirati. U konačnici se ipak nadamo dobrom rezultatu. Vjerujem da bi s talijanskog tržišta ove godine mogli imati dobar rezultat jer su prije putovali u zemlje na sjeveru Afrike, a ove će ih godine zaobilaziti zbog nemilih događaja u tom dijelu svijeta. Također, dobra očekivanja imamo i s austrijskog tržišta, najavljuje Ivošević.

Lani je u Istri na najveći kršćanski blagdan ostvareno 103,5 tisuća noćenja. Uskršnji praznici padali od 18. do 21. travnja, a u tom je periodu ostvareno nešto više od 25 tisuća dolazaka što je porast od 70 posto te 103,5 tisuća noćenja što predstavlja plus od 84 posto u odnosu na 2013. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter