Djetetu na Valkanama nepričvršćeni gol razbio glavu

Na igralištu škole Kaštanjer, intervencijom predsjednika Gradskog vijeća, golovi su pričvršćeni
Na igralištu škole Kaštanjer, intervencijom predsjednika Gradskog vijeća, golovi su pričvršćeni

"S djecom smo poslije mora otišli u park na Valkane koji se nalazi u neposrednoj blizini samog kafića na Valkanama. Djeca su se bezbrižno igrala sve dok moj petogodišnji sin nije ugledao gol, odnosno stativu žute boje nedaleko od ljuljačke. Trčeći prema metalnom golu vikao je, "tata, gledaj me", i u sekundi se dijete uhvatilo za stativu te mu je ona čitavom težinom pala na glavu. Mrak mi je pao na oči kad sam ga vidio da krvav leži na zemlji", započinje priča ogorčenog tate iz Pule.

Hitna pomoć

Kako kaže, uzeo je svog dječačića tako krvavog i odvezao na hitnu gdje mu je pružena pomoć. Zadobio je, kaže nam, potres mozga, stativa mu je presjekla arkadu u dužini od četiri centimetara, zaradio je šest šavova, udarac u nos te veliku čvorugu na glavi", rekao je nadalje ovaj tata i dodao da mu je dijete i dalje u šoku. Navodi da ga je strah uopće pomisliti što bi se bilo dogodilo da je gol pao na mlađeg sina koji ima tek dvije godine, a koji je prekjučer također bio s njima u parku.

"Ogorčen sam na grad, na nadležne koji su tamo stavili te opasne metalne stative. Jedna majka koja je bila tamo sa svojom djecom rekla mi je da se to već par puta dogodilo, ali da nitko nije reagirao. Jutros sam otišao tamo i našao stative na istome mjestu gdje valjda čekaju sljedeću žrtvu. Pitam se tko je odgovoran za taj nemar i tko se to poigrava sa životima naše djece. Osobno sam kontaktirao i gospodina koji ima koncesiju na taj dio kupališta, ali on mi je odgovorio da to nije njegova nadležnost i da je to u nadležnosti grada Pule", veli nam na kraju ovaj zabrinuti otac.

Klimavi golovi

No, da to nije izolirani slučaj iako nije imao tako teške posljedice ispričala nam je i jedna majka dviju učenica koje pohađaju niže razrede Osnovne škole Kaštanjer, a koja nam je rekla da je jako zabrinuta za sigurnost svoje, ali i ostale djece u toj školi.

Problem su i ovaj put bili golovi i to na igralištu škole koji nisu bili pričvršćeni za podlogu i prijetili su prevrtanjem i ozljeđivanjem učenika.

Priča počinje na roditeljskom sastanku održanom prošli tjedan u OŠ Kaštanjer gdje su roditelji saznali da je ljetos, radi održavanja sportskih aktivnosti Talijanske škole, Grad Pula (koji je osnivač osnovnih škola na područja grada) posudio i izmjestio golove sa školskog igrališta. Kada su ih početkom ove školske godine vratili, golovi nisu pričvršćeni za podlogu, a samim time su opasni za korištenje. Školska godina je počela, napomenula je naša čitateljica, a golovi, usprkos intervenciji školskog ravnateljstva i volji školskog domara, nisu pričvršćeni i to pod objašnjenjem da "se na igralištu ne smije mehanički intervenirati jer nije u njihovoj nadležnosti".

- Srećom, tijekom velikog odmora djecu su čuvale samosvjesne i odgovorne učiteljice koje su upozoravale djecu na moguću potencijalnu opasnost od prevrtanja gola, no ostalo je pitanje što je s djecom kada nisu pod okom učiteljica - nakon škole ili s djecom koja se ondje svakodnevno igraju. Tko će preuzeti odgovornost ako se nekome nešto dogodi i da li je prevencija sigurnosti zadnja stvar o kojoj ovaj Grad prijatelj djece brine, zapitala se naša čitateljica, podsjećajući da se na tom istom igralištu već dogodila nesreća kada je dječak pri tome ostao trajni invalid. Zahvaljujući javnoj objavi pisma zabrinute majke na društvenim mrežama, problem je na koncu riješen, golovi su pričvršćeni i srećom nije se dogodila nijedna nesreća. (Nera SOFTIĆ, Borka PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter