Djelatnici Dječjeg vrtića Sunce ipak neće u štrajk

Rade Kutlača,  Bruno Bulić i Iva Dobrović-Pauro (P. SOFTIĆ)
Rade Kutlača, Bruno Bulić i Iva Dobrović-Pauro (P. SOFTIĆ)

Djelatnici dječjeg vrtića Sunce iz Fažane odustali su od najavljenog štrajka nakon uspješnih pregovora oko ispunjenja njihovih zahtjeva s načelnicom Adom Damjanac i donačelnikom Radom Koračem. Naime, nakon nedavne najave štrajka zbog dugogodišnjeg nezadovoljstva mnogim segmentima vezanim uz njihovo radno mjesto, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije zatražio je provedbu postupka mirenja. Temeljem dogovora na mirovnom vijeću, protekli tjedan održani su pregovori o izmjenama Kolektivnog ugovora DV-a Sunce, na kojima se, osim o plaćama, pregovaralo i o nekim drugim bitnim stavkama koje je trebalo korigirati.

- Nakon četiri kruga pregovora dogovoreno je rješenje koje je u ovom trenutku prihvatljivo za radnike DV Sunce iako ono u potpunosti ne ispunjava njihova očekivanja. Tako je osnovica za izračun plaće povećana nešto više od sedam posto, korigirane su jubilarne nagrade i usklađene s zakonskim odredbama, a otpremnine za odlazak u mirovinu i za eventualne otkaze u vidu tehnoloških viškova su također preciznije određene. Imajući u vidu činjenicu kako je proračun Općine Fažana donesen lani i kako se u ovom trenutku ne može mijenjati, naši članovi su odlučili podržati ovakvo rješenje, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Ocjenjujući kako postoji još rezervi u sredstvima koja se troše za predškolski odgoj koja se mogu pretočiti u materijalna prava radnika, kao i činjenicu da se kolektivni ugovor treba razmotriti u smislu usklađivanja odnosa unutar samog vrtića i plaća radnika u vrtiću, dogovoreno je kako će se pregovori nastaviti na jesen. Iz sindikata i dalje tvrde da je glavni razlog za nastale probleme nedostatak komunikacije između djelatnika vrtića Sunce i općine kao osnivača vrtića u Fažani. Drugi razlog je što su odgajateljice u DV Sunce Fažana imale gotovo 900 kuna nižu plaću od svojih kolegica iz Pule, što je slučaj i u drugim vrtićima diljem Hrvatske, iako svi rade isti posao, imaju jednako obrazovanje, i uglavnom imaju jednak broj djece po skupinama.

- Malo smo zadovoljniji nego što smo bili, posebice stoga što je napravljen jedan mali korak naprijed u poboljšanju komunikacije između nas i općine, a to nam je garancija da ćemo ipak jednog dana opet sjesti za stol i pregovarati o ostatku problema, rekla je Iva Dobrović - Pauro, odgajateljica u DV Sunce i tamošnja sindikalna povjerenica. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter