Divlje odlagalište: Kanistri i madraci napunili valicu

Divlje odlagalište na mjestu nekadašnje oranice kod Krunčića (E. V.)
Divlje odlagalište na mjestu nekadašnje oranice kod Krunčića (E. V.)

Ove su snimke napravljene pokraj ceste koja od Krunčića, na vrhu Limske drage, vodi do Svetog Lovreča. Radi se o divljem odlagalištu otpada, nalazi se tek stotinjak metara od asfaltirane ceste. Bijeli put dovoljno je širok za prolaz kamiona, a površina divljeg odlagališta imponira. Kamo sreće da je to jedini primjer uništavanja prirodnih ljepota, nažalost u Istri takvih primjera ima poprilično.

Na spomenutoj površini zatekli smo najrazličitiji otpad: stare krevete i madrace, na desetke plastičnih kanistara, kućanske aparate, ambalažu, željezo, plastične i staklene boce. Na tu lokaciju nas je uputio strastveni gljivar koji već više od dva desetljeća obilazi to područje čiji svaki kutak poznaje. Pričao nam je da je prije dvadesetak godina na tom mjestu bila duboka vala s plodnom oranicom i da bi ondje često zatekao seljake u poslu.

Danas je vala nestala, što znači da se odlagalište godinama puni, sadrži nekoliko slojeva otpada. Iz materijala na površini razvidno je da vala služi i kao odlagalište građevinskog materijala, posvuda su vidljivi crjepovi, pločice, cigle, žice… Tu se očito godinama radilo bagerom, rubovi su iskopani, cijela je vala napunjena otpadom, vjerojatno po sistemu: jedan sloj smeća, jedan sloj građevinskog materijala. Sve upućuje na to da, ako do toga dođe, sanacija prostora neće biti nimalo jednostavna. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter