Vlahović prepustio radnicima odluke o sudbini TDR-a

Mato Zadro, Ante Vlahović, Branko Zec i Tomislav Popović (D.ŠTIFANIĆ)
Mato Zadro, Ante Vlahović, Branko Zec i Tomislav Popović (D.ŠTIFANIĆ)

Na današnjoj skupštini Adris grupe dioničari su donijeli odluku da se razmatraju strateške opcije, odnosno dali suglasnost na proces preispitivanja strateških opcija, uključujući i prodaju i prijenos dijelova TDR-a. Potom, ovlastili su Upravu da provede postupak prikupljanja ponuda te odabira i pregovaranja optimalne strateške opcije, a po okončanju tog procesa Uprava će podnijeti izvješće skupštini na kojoj će dioničari donijeti konačnu odluku.

Dakle, formalno je učinjen prvi korak u odlučivanju o budućnosti TDR-a. No, ono što je obilježilo jučerašnju skupštinu je bio sraz dioničara, a koji smo najavili da bi se mogao dogoditi još prije mjesec dana kada je objavljeno da tvrtku napušta drugi čovjek kompanije, Plinio Cuccurin.

Tada su iz Adrisa dopirale neslužbene informacije da je Ante Vlahović, predsjednik Uprave i najveći pojedinačni dioničar, na liniji onih koji pod svaku cijenu žele zadržati proizvodnju u Kanfanaru, a Cuccurin je, navodno, bliskiji onima koji traže prodaju TDR-a po najvećoj mogućoj cijeni bez mnogo uvjeta za novog vlasnika.

Cuccurin svoje namjere nije otkrio u javnosti, a Vlahović je sredinom prosinca u menzi TDR-a okupio sve radnike tvornice duhana i u emotivnom govoru najavio im da će se zalagati da proizvodnja i radna mjesta ostanu u Kanfanaru te da sredstva od moguće prodaje TDR-a budu u funkciji daljnjeg jačanja Adrisa. Ali, radnici TDR-a, s kojima smo razgovarali, do jučer nisu znali da će se Vlahović odlučiti na tako odvažan potez da glasačka prava, koja proizlaze iz vlasništa nad dionicama, prepusti radnicima na jedan dan.

Naime, Vlahović je danas izvijestio dioničare, prije glasanja, da zbog emocionalnih razloga i specifičnosti pozicije, kao dugogodišnjeg predsjednika Uprave, svoje pravo glasovanja na današnjoj i drugoj skupštini, prepustit će predstavnicima zaposlenika. "Neka oni odluče koja im je opcija najprihvatljivija", rekao je Vlahović koji je tada bio vidljivo ispunjen emocijama pa je ranije rekao da ovo nije samo posao već i emocija.

To se i na koncu dogodilo. Sve dionice u svom vlasništvu Vlahović je u maniri socijalističkog samoupravljanja prepustio predstavniku radnika Elvisu Damijaniću koji je glasao za donošenje odluke da se razmatraju strateške opcije. Jednako su glasali i ostali veliki dioničari: Branko Zec, obitelji Pokrajac i Lokmer, obvezni mirovinski fond PBZ Croatia osiguranje… Ali i članovi nadzornog odbora: Rino Bubičić, Tomislav Budin, Roberto Škopac…(P. G.)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE
 

 


Podijeli: Facebook Twiter