Dio Muzila može se odmah početi upotrebljavati

Muzil (N, LAZAREVIĆ)
Muzil (N, LAZAREVIĆ)

U utorak navečer u Dnevnom boravku Rojca održala se javna tribina pod nazivom "Predstavljanje projekta Muzil Starter - korištenje prostornih resursa na poluotoku za razvoj lokalnog poduzetništva i općeg društvenog standarda u gradu". Projekt su osmislili udruga Zelena i zadruga Praksa, a također, prijedlog projekta je poslan Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), u sklopu natječaja koji je ova agencija nedavno raspisala s namjerom da se osmisle sadržaji za revitalizaciju bivših vojnih objekata.

U tom projektu predloženo je da se u funkciju stavi za početak samo dio Muzila, odnosno predio koji je poznat i pod nazivom regrutni centar, gdje se nalaze četiri spavaonice, upravna zgrada, kuhinja te još nekoliko manjih objekata. Prijedlog je da se to područje razvije u hibridni gospodarsko socijalni start up inkubator, a sve po uzoru na uspješne primjere europskih zemalja poput Italije i Nizozemske. Također, predstavljene su i analize prema kojima se procjenjuje da bi se ovim projektom otvorilo 750 radnih mjesta.

- Sav prostor regrutnog centra u potpunosti je komunalno opremljen i s eventualnim radom može se početi već sutra. Primjerice, u spavaonicama bi se uz minimalne intervencije mogli urediti uredski prostori, zatim u objektu bivšeg restorana vrlo lako bi se mogla realizirati proizvodna djelatnost, rekla je Helena Sterpin iz Zadruge Praksa, dok je Dušica Radojčić iz Zelene Istre istaknula da se zapravo radi tek o načelnoj ideji koju treba dodatno razraditi i svakako zagovarati u budućnosti, a za realizaciju ovog projekta potreban je konsenzus i lokalne zajednice na čelu s udrugama i pojedincima, gradske vlasti i države.

U prvom dijelu tribine govorio je Kruno Kardov, s odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je predstavio svoju studiju "Kome propadaju bivše vojne nekretnine? Iskustva prenamjene u Hrvatskoj" u kojoj su obrađena četiri primjera prenamjene vojnih nekretnina, među njima i neuspjeli pokušaj prenamjene Muzila u okviru projekta Brijuni Rivijera.

Također, predstavljeni su i rezultati ankete istraživanja mišljenja javnosti o namjeni i načinu korištenja poluotoka Muzil, koju je provela Inicijativa građana za Muzil "Volim Pulu", a koja je pokazala da čak 90 posto građana Pule smatra da bi zgrade na Muzilu trebalo staviti u funkciju lokalne zajednice te da o tome ne bi trebala odlučivati ni Vlada ni Grad već građani Pule. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter