Deur: Ovaj je kraj uvijek težio pravičnosti i miru

Vijenac je u pratnji vojnog izaslanstva položio Ante Deur, posebni izaslanik predsjednice države
Vijenac je u pratnji vojnog izaslanstva položio Ante Deur, posebni izaslanik predsjednice države

Otvorenjem Doma hrvatskih branitelja, svečanim mimohodom prema Parku hrvatskih branitelja Domovinskog rata te otkrivanjem skulpture akademskog kipara Petra Dolića "Vrata u bolji život", grad Labin te općine Raša, Kršan, Pićan i Sveta Nedelja obilježili su 20. godišnjicu vojno-redarstvene akcije Oluja. U jutarnjim satima položen je vijenac na labinskom Gradskom groblju i održana misa za branitelje u Župnoj crkvi u Starom gradu. Vijenac je, u pratnji vojnog izaslanstva, položio Ante Deur, posebni izaslanik za branitelje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koji je pritom rekao da već ulazak u grad pokazuje da je Labin mjesto s vizijom.

Labin mjesto s vizijom

- Ovaj je kraj oduvijek težio pravičnosti i miru. Znali ste se oduprijeti zlu fašizma, kao što ste znali obraniti neovisnu i demokratsku Hrvatsku. Drago mi je što vidim na istom mjestu braniteljske udruge i udruge koje čuvaju tekovine Drugog svjetskog rata - dva vremena spojili ste u jedno. Hvala vam na tome, rekao je okupljenima Deur te prenio pozdrave predsjednice Grabar Kitarović.

Vijence su položili i predstavnici braniteljskih udruga zajedno s gradonačelnikom Labina i načelnicima općina Labinštine. Potom se svečana kolona uputila prema Parku hrvatskih branitelja Domovinskog rata gdje su skulpturu "Vrata u bolji život", rad kipara Petra Dolića, svečano otkrili Leopold Družeta, najstariji živući antifašist na Labinštini, i Josip Načinović, dopredsjednik labinske HVIDR-e. Povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner pohvalila je djelo mladog umjetnika, koje je dio zbirke Mediteranskog kiparskog simpozija.

- Veseli me što je ova skulptura dobila odgovarajuću poziciju, na samom križanju gdje se spajaju brdovit stari grad s mirisom mora iz Rapca te donji grad koji dalje vodi k Puli i Rijeci, na mjestu pokraj velikana Matije Vlačića i crkve sv. Kuzme i Damjana, rekla je Ostojić Cvajner i dodala da je Dolić, i sam sudionik Domovinskog rata, napravio odličnu interpretaciju, ugradivši svoja sjećanja i osjećaje u kamen.

Gradonačelnik Tulio Demetlika podsjetio je na veliku vojnu operacija Oluju u kojoj su Hrvatska vojska i policija oslobodile okupirana područja. Kazao je da je operacijom to područje vraćeno u hrvatski ustavnopravni poredak.

- Danas slavimo pobjedu u ratu koji nam je bio nametnut. Ne želimo likovati pred žrtvama. Hrvatski su branitelji izvršili obvezu prema domovini da bismo danas bili svoj na svome i sa svojima. Želja nam je da nam djeca žive život dostojanstven čovjeka u svojoj zemlji, poručio je Enes Suljić, predsjednik labinske HVIDR-e.

Ponos i zajedništvo

Labinske republike, Pazinskih odluka te kraja Drugog svjetskog rata prisjetio se jučer Severino Franković, predsjednik labinskih antifašista. Istaknuo je da su ponosni na branitelje Domovinskog rata koji su svoju dužnost obavili bez mrlje. Podsjetio je prisutne da smo domovinu naslijedili od predaka, a posudili od unuka. Istarski župan Valter Flego Oluju je opisao s dvije riječi - ponos i zajedništvo. Istaknuo je da je ponosan na branitelje i njihov ratni put. Pravi primjer zajedništva pronalazi upravo u Labinu, stavljanjem svih braniteljskih udruga pod zajednički krov.

- Kad utihnu topovi slijedi zbilja. Zbrajaju se štete, broje žrtve. Nitko ne zna što je rat ako u njemu nema sina, kazao je general-pukovnik Marijan Mareković, naglasivši da su branitelji izvojevali pobjedu i donijeli slobodu te da o Domovinskom ratu svjedočimo istinom.

U programu u Parku hrvatskih branitelja nastupili su Elis Lovrić, Antonio Mrzlić i Nicole Vidak, Mješoviti pjevački zbor "Giuseppina Martinuzzi", klapa "Labin", Aleksej i Silvija, Diego Zulijani te pjesnikinja Neda Milenkovski. (Napisala i snimila Ivana AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter