Deseta obljetnica instalacije "Kravata oko Arene"

Fotografija Edvarda Strenje koja je obišla svijet
Fotografija Edvarda Strenje koja je obišla svijet

Evocirajući umjetničku instalaciju vezanja megakravate oko Arene, autor instalacije Marijan Bušić, inače ravnatelj ustanove Academia Cravatica, svezao je danas malu crvenu kravatu oko miniamfiteatra na Maketi grada Pule u Titovom parku te time svečano obilježio desetogodišnjicu projekta "Kravata oko Arene".

Ova je instalacija, kako je rečeno, na jedinstveni način povezala drevni rimski amfiteatar, simbol antike, i kravatu - simbol modernog doba. Njome je kravata promovirana kao simbol hrvatskog i europskog identiteta, a crvenom bojom svijetu je upućena poruka o vrijednosti ljubavi i suživota među ljudima, kulturama i narodima. Kao izvanredna atrakcija, slika instalacije putem TV postaja i novina obišla je svijet i vidjelo ju je više od milijardu ljudi.

Osim autora projekta ovog su se događaja danas prisjetili i njegovi brojni sudionici; od tadašnjeg gradonačelnika Luciana Delbianca koji je pružio potporu cijelom projektu, preko književnika Daniela Načinovića koji je napisao pripovijest "Kravata Velog Jože" i skladatelja Bruna Krajcara koji je glazbeno popratio ovaj događaj videospotom, a prigodnim govorom prisutnima se obratio i voditelj Muzeja kravate u osnivanju Nikola Albaneže te pročelnik Ureda gradonačelnika Pule Aleksandar Matić. Dino Bedrina, glavni tajnik Academie Cravatice prisjetio se i pokojnog fotografa Glasa Istre Eduarda Strenje čije su fotografije ovog spektakularnog događaja obišle svijet.

Izložba o kravatama u Muzeju suvremene umjetnosti Istre

U povodu desetogodišnjice svezivanja megakravate oko Arene danas je u Muzeju suvremene umjetnosti Istre otvorena međunarodna izložba "Izazov kravate". Ova je izložba pokrenuta još 2004. godine, u suorganizaciji ustanove Academia Cravatica i Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH. Dosad je predstavljena u desetak zemalja, pritom uključujući u fundus i  pojedine autore u tim zemljama.

Izložbu je otvorila ravnateljica muzeja Gorka Ostojić Cvajner, dok je o njoj govorio kustos izložbe Nikola Albaneže. Izložba se može razgledati do 3. studenog, a otvorena je svakog dana, osim ponedjeljka, od 11 do 19 sati. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter