Denisu Zornadi zlato na žup.natjecanju iz informatike


Na županijskoj razini Infokupa, službenog natjecanja iz informatike za učenike srednjih i osnovnih škola u Hrvatskoj, gimnazijalac Srednje škole Buzet Denis Zornada, pod vodstvom mentorice profesorice Irine Kosanović, osvojio je zlato u kategoriji Osnove informatike - za učenike gimnazijskog usmjerenja. Buzetski maturant u toj kategoriji dijeli prvo mjesto s Damirom Čupićem iz Srednje škole Mate Balote Poreč, čija je mentorica profesorica Iva Kranjčić.

Prvi Buzećan

Na županijskom natjecanju osvojio je prvo mjesto od 16 natjecatelja, ujedno je četvrti na bodovnoj ljestvici od 211 mladih informatičara gimnazijskog smjera u Hrvatskoj. S obzirom da se u njegovoj kategoriji i podskupini na državno natjecanje poziva dvanaest učenika, upravo mu je stigao poziv za državno natjecanje. Srednjoškolci se, naime, natječu u tri kategorije, neovisno o razredu kojeg pohađaju, ali se rangiraju u tri podskupine: prirodoslovno-matematičke gimnazije, strukovne škole i ostale gimnazije.

Značajno je to postignuće za malu školu od sto i tridesetak učenika, uključujući gimnazijsko i strukovna usmjerenja, a posebno je ponosna upravo profesorica Kosanović, jer u njenoj šesnaestgodišnjoj profesorskoj praksi, ovo je prvi puta da je jedan buzetski srednjoškolac osvojio prvo mjesto na županijskom natjecanju iz informatike.

- Bilo je učenika koje je zanimala informatika, ali nisu bili spremni natjecati se u ovoj, po meni, najopsežnijoj kategoriji, gdje se mora spojiti znanje logike, matematike i informatike, kaže Kosanović.

Aktivan od petog razreda

Denis je također oduševljen rezultatima. "Puno sam se pripremao za dosadašnje razine natjecanja i veselim se pozivu na državno natjecanje", povjerio nam je Denis. Planira upisati fakultet informatike i nada se da će više učiti o razvoju softvera nego hardvera, a posebice o razvoju umjetne inteligencije što ga posebno zanima.

Mladi informatičar prvi je puta po tastaturi računala počeo prebirati u prvom razredu osnovne škole, uz starijeg brata. Informatiku je kao izborni predmet odabrao u petom razredu, a potom ga je u prvom srednje dočekala kao obavezan predmet, a iduće tri godine kao izboran.

- Informatikom se intenzivnije bavim od petog razreda osnovne škole, a u zadnje sam vrijeme počeo više primjenjivati svoje znanje iz informatike na aplikacijama za računalo, kaže Denis. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter